galéria megtekintése

Ancelotti, pikoló

0 komment


Hegyi Iván

Már a második helyen áll a Hertha az Oktoberfest-hangulatban mulatozó, s a kölniek ellen két pontot vesztő „latin" Bayern München mögött.

BAYERN A Guardiola-hatás nyomán most már olyannyira „latinná" vált a német futball krémje, hogy kiveszett belőle a gyilkos ösztön. A válogatott csak két mérkőzésen szerzett egy gólnál többet az Eb-n, pedig az északírek ellen (1-0) 79, míg az elődöntőben győztes franciákkal szemben (0-2) 68 százalékban birtokolta a labdát. A Bayern München a legutóbbi három meccsén csupán két gólt ért el – mindkettőt az immár a válogatottban is kitűnő ifjú Kimmich jegyezte –, jóllehet a Hamburg (1-0), az Atletico Madrid (0-1) és a szintén veretlen Köln ellenében (1-1) 69, 67, illetve 68 százalékban volt nála a labda. (Az idei őszi csúcs a Hertha 3-0-ás legyőzésekor rögzített 76 százalék.)

Kimmich és Vidal támadja a kölni Lehmannt
Kimmich és Vidal támadja a kölni Lehmannt
Matthias Schrader / MTI/AP

A fölényes passzjáték tehát nem feltétlenül jár együtt a vetélytárs hálójának szétszedésével, sőt a finom gurigázás alkalmas arra, hogy – miként az Oktoberfestbe – belefeledkezzék az ember. S a Guardiolát váltó Ancelotti mester – aki siker esetén három-négy korsó bajor sör felhörpintését tervezte a múlt hét végére, de maximum egy pikolót rendelhetett – nemhogy nem kezdte lebontani elődje művét, hanem kulcsemberré léptette elő a játékos Javi Martinezt, aki a Bayern mind a hat eddigi bajnokiján szerepelt (Neuerrel és Lewandowskival együtt). Hogy a világbajnok centerhalffal kevesebb „hancúrozás" nem lesz, az biztos...

 

Ám a Bundesliga mostani szezonjában először pontokat vesztő, listavezető müncheni együttest ne sajnáljuk annyira, hiszen hatból hat győzelemmel az utóbbi fél évtizedben csak kétszer – 2012-ben és tavaly – nyitott. A jelenlegihez hasonlóan öt győzelemmel és egy „iksszel" állt 2013-ban; négy győzelemmel és két döntetlennel 2014-ben; míg öt győzelemmel és egy vereséggel 2011-ben. (Akkor mindjárt az első fordulóban kikapott otthon a Gladbachtól.) A gólkülönbségek pedig 2011 óta így alakultak: 18-1, 19-2, 13-2, 11-2, ­20-3 és most 16-2. Azért nem rossz az a latin sem...

HERTHA Legutóbb az 1970–71-es évadot kezdte olyan jól – négy győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel – az idényt a Her­tha, mint most. A hajdani nyitány idején még Varga Zoltán is játszott; pontosabban, csak a tizenkettedik fordulóban, az Essen elleni 1-1 alkalmával mutatkozott be, majd az évad huszonkét bajnokiján szerepelt a berlini csapatban. Átlagosztályzata (2,50) alapján a negyedik legjobb Hertha-labdarúgó volt Gross (2,09), Witt (2,13) és Patzke (2,44) mögött. Az együttes akkor is a Bayerntől szenvedett vereséget (0-1), és áldozatai között volt az idén szintén felülmúlt Schalke (1-0).

A mostani hatodik fordulóban kedvenc ellenfelét, a Hamburgot simázta le a Hertha: a kikötőváros csapatával szemben 22 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség a hazai mérlege. Amúgy a Hamburg játszotta a legtöbb Bundesliga-meccset (1804), és a Bayernt (1744) e tekintetben a Werder Bremen (1770) is megelőzi. A „Lieb­ling" elleni 2-0-ás berlini diadalt 57 656 néző látta, ifjabb Dárdai Pál edző pedig olyan hálás csapatának a második helyért, hogy két szabadnapot adott játékosai­nak. Azért az előmenetelben szerepe van a sorsolásnak is: négy sikere közül hármat az utolsó három helyezettel szemben aratott a Hertha.

DORTMUND Öt meccsen szerzett huszonkét gól után 2-0-ra kikapott a Dortmund, de ez csak azok számára meglepő, akik nem tudják, milyen összeállításban lépett fel a Leverku­sen vendégeként a Borussia. Tuchel edző „elrotálta" magát, és a felforgatott csapat csak kínlódott a Bayerrel szemben. A vendéglátók második gólját Chicharito, azaz Javier Hernandez szerezte; a 86-szoros mexikói válogatott csatár szériában az ötödik mérkőzésen iratkozott fel, a ­Mainz csapatát (3-2) mesterhármassal kínálta meg. De ennyit, ne többet 86-ról és Mexikóról... Habár hol az a boldogító 0-6?

Ez volt még

A német Bundesligában: Schalke–Mönchengladbach 4-0.

Az élmezőny állása: 1. Bayern München 16 pont, 2. Hertha 13, 3. Dortmund 12.

Az angol Premier League-ben: Tottenham–Manchester City 2-0, Manchester United–Stoke 1-1, Burnley–Arsenal 0-1, Swansea–Liverpool 1-2.

Az élcsoport állása: 1. Manchester City 18, 2. Tottenham 17, 3. Arsenal 16.

Az olasz Serie A-ban: Empoli–Juventus 0-3, Atalanta–Napoli 1-0, Udinese–Lazio 0-3, Milan–Sassuolo 4-3.

Az élmezőny állása: 1. Juventus 18, 2. Napoli 14, 3. Lazio 13.

A spanyol bajnokságban: Real Madrid–Eibar 1-1, Valencia–Atletico Madrid 0-2, Sevilla–Alaves 2-1.

Az élcsoport állása: 1. Atletico Madrid 15 (14-2-es gólkülönbség), 2. Real Madrid 15 (16-7), 3. Sevilla 14.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.