Lemondott Sepp Blatter

Néhány nappal az újraválasztása után Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hetvenkilenc éves elnöke bejelentette, lemond a tisztségéről a szervezet körül gyűrűző korrupciós botrány miatt. Nem mindenki támogatja a megbízását a futball világában – vette észre csaknem egy héttel az ügy kirobbanása után.

Noha különlegesen nehéz körülmények között kellett újra „pályára” lépnie, Blatter fölényes győzelmet aratott a május 29-i zürichi elnökválasztáson. A sebtében összehívott sajtótájékoztatón Blatter úgy nyilatkozott, hogy „a megbízatását nem mindenki támogatja a futball világában”, ezért távozik. Domenico Scala, a FIFA könyvelési igazgatója szerint az új FIFA-elnökválasztást valamikor 2015 decembere és 2016 márciusa között tartják. Addig Blatter marad az elnöki székben. A FIFA rendes kongresszusa ugyanis csak 2016. május 13-án lesz, de addig nem akarnak várni – tette hozzá Scala, „nehéz és bátor” döntésként méltatva Blatter keddi bejelentését. „Ez volt a legfelelősségteljesebb módja az átmenet biztosításának” – mondta Scala erről.

Észrevette, hogy nem egyhangúlag támogatják
Észrevette, hogy nem egyhangúlag támogatják
Ruben Sprich / Reuters

A FIFA távozó elnöke a sajtótájékoztatón franciául beszélt. A szervezet csak később adta ki a közleményét angolul is. Blatter korábban még gyűlölködésnek nevezte a FIFA felső vezetését érő támadásokat és bojkottfelhívásokat. Ennek ellenére jelentette be kedden, hogy a FIFA-t érintő korrupciós botrány miatt lemond tisztségéről.

Blatter körül a múlt szerdán kezdett el vészesen fogyni a levegő, amikor két nappal az elnökválasztás előtt a FIFA több prominens tagját is letartóztatták, és intézkedtek a kiadatásukról az Egyesült Államoknak. Loretta Lynch amerikai főügyész szerint a gyanúsítottakat kenőpénzek elfogadásával, pénzmosással és korrupcióval vádolják.

Bilincs kattant többek között a paraguayi Nicolas Leoz (1986-tól 2013-ig a dél-amerikai futballszövetség, az ötvenes évek végén pedig – paradox módon – a paraguayi kosárlabda-szövetség fegyelmi bizottságának elnöke); utóda – és húsz éven át alelnöke –, az uruguayi Eugenio Figueredo; a trinidadi Jack Warner, (korábbi, 2011-ben „etikai okokból” visszaléptetett alelnök); Jeffrey Webb (szintén FIFA-alelnök, mégpedig a Kajmán-szigetekről, akinek előmenetele azt bizonyítja, hogy nincs az az egzotikus körzet, ahonnan ne emelkedhetne ki valaki); továbbá José Maria Marin (Sao Paulo korábbi kormányzója, 2012-től ez év áprilisáig a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöke) csuklóján is.

Az ügyek egy része több évtizedre nyúlik vissza, de amerikai ügyészségi közlések szerint Dél-Afrika is vesztegetéssel nyerte el a 2010-es világbajnokság rendezési jogát. Blattert egyelőre semmivel nem gyanúsítják, közvetlen környezetében viszont sokak feje hullott. A FIFA elnök a botrány ellenére napokig kitartott. Utólag úgy tűnik, csak a támogatottságát demonstrálandó várt a mostani elnökválasztás utánig. „Úgy éreztem, ki kell állnom az elnökválasztásra, mert hittem, hogy a szervezet számára ez a legjobb döntés” – mondta ennek kapcsán Blatter a sajtótájékoztatón.

Lapunknak egy amerikai jogi szakértő úgy nyilatkozott, számára rendészeti kérdés az egész.

Blatter 1975-ben fejlesztési igazgatóként lett a FIFA felső vezetésének a tagja. 1981-ben választották meg főtitkárnak, tizenhét éven át dolgozott Joao Havelange mellett, mígnem 1998-ban az utódja lett. Pénteken az ötödik négyéves mandátumát nyerte el.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.