Nem az utolsó Sepp - Harc nélkül választották újra Blattert

Noha különlegesen nehéz körülmények között kellett újra „pályára” lépnie, Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hetvenkilenc éves elöljárója fölényes győzelmet aratott pénteken Zürichben, az elnökválasztáson. Kihívója – és alelnöke –, a jordán Ali bin Al Husszein a 133:73 arányú Blatter-sikerrel zárult első kör után visszalépett a voksolás második fordulójától.

Greg Dyke, az angol szövetség elnöke megérzett valamit. Azt mondta tegnap a FIFA-elnökválasztás előtt: „Sepp Blatter elvesztette befolyását a világ futballjára, és ha nyer is, egy-két éven belül vissza kell lépnie.”

Az a Michel Platini UEFA-elnök is gratulált, aki szerint a választást el kellett volna halasztani a botrány miatt
Az a Michel Platini UEFA-elnök is gratulált, aki szerint a választást el kellett volna halasztani a botrány miatt
Ruben Sprich / Reuters

Szóban George Cohen, az 1966-ban világbajnok angol válogatott ma hetvenöt éves jobb-bekkje is nekiment a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség legfőbb elöljárójának: „Ha őt választják meg, akkor Európának bojkottálnia kell a következő vb-t” – jelentette ki. A kívülálló meg eltűnődött – függetlenül attól, milyen súlyos botrányok törnek ki sorra a futballszervezet körül –, hogy a szigetországban vajon mitől olyan kényesek, amikor a labdarúgó-történet megannyi nagy skandalumát angol játékvezetők okozták a pályán, s mindenki tudja, Cohen és társai milyen körülmények között jutottak el az aranyig a 66-os úton...

Persze az is a nemzetközi szövetség volt, mert a világbajnokságot mindig is FIFA World Cupnak hívták.

Blatter pénteken, még a voksolás előtt – miközben néhány Izrael ellen tüntető palesztin rövid időre bejutott a kongresszusi terembe – így szólt a küldöttekhez: „Összefogásra van szükség, és szembe kell néznünk a gondokkal. Maguké a döntés és a felelősség, hogy megváltoztassák a FIFA-t.”

Változás nincs.

A hetvenkilenc éves sportvezető, aki éppen negyven éve dolgozik a nemzetközi szövetségben, és ugyanúgy tizenhét esztendőt töltött a főtitkári, mint idáig az elnöki székben, nagy fölénnyel nyert, noha az első körben – néhány szavazat híján – nem kapta meg a kétharmados többséget. A 133:73-as arány azonban olyan meggyőző volt, hogy kihívója, egyben alelnöke, a jordán Ali bin Al Husszein – aki abban az évben született, amikor Blatter belépett a FIFA-hoz – eltekintett a második fordulótól.

A voksolás délután öt órakor kezdődött, majd két és fél órával később az ötödik elnöki ciklusát kezdő Blatter emocionális beszédet tartott. A szavakhoz kiválóan ért, hiszen egyrészt folyékonyan beszél angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, másrészt hajdanán a Nemzetközi Újságíró Szövetség tagjai közé tartozott. Kifejezőkészségével olyan hatással volt a kongresszus résztvevőinek többségére, hogy azok felállva tapsolták. Az elérzékenyült elnök ilyeneket mondott: „Szeretem a munkámat. Szeretem önöket. Nem vagyok tökéletes. Senki nem az.” Majd skandálni kezdte: „Let’s go FIFA!”

A nemzetközi szövetségről megállapította, hogy „nagyon-nagyon erős szervezet”,  ami annyiban igaz, hogy egyelőre kibírta tisztviselőinek negyedszázadot átívelő és pillanatnyilag 150 millió dollárig terjedő „ügyeit”. Ám az FBI-jal még lesz néhány rangadó...

Nyilván az európai szövetséggel és annak tagországaival is. (Csányi Sándor MLSZ-elnök a FourFourTwo című angol szaklap magyar kiadása szerint a jordán hercegre szavazott.) Hogy miként reagál az UEFA Blatter újraválasztására, az kérdés. Kétségtelen viszont: a FIFA-ban ugyanannyit ér Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország szavazata, mint Barbadosé, Jemené, Malawié, Vanuatué.

Necces.

Mintha a teniszben lennénk. Amúgy a korábbi fehér sportág svájci hatalmassága is közbeszólt a labdarúgó-kongresszus kapcsán. Roger Federer Párizsból azt üzente: „A futballért rajongok, Blatterért nem.” Jóllehet ez a szerva ásznak indult, sokakkal együtt a honfitársa ellen fellépő szupersztár is tudja, hogy a voksolás kimenetele: foghatatlan „return”.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.