galéria megtekintése

FIFA-botrány: „Nagyon sokan kerülnek majd börtönbe”

1 komment


Kőműves Anita

A nemzetközi futball feddhetetlenségét és tisztességét ásták alá a FIFA elleni súlyos, évek óta hallható, de nem bizonyított korrupciós vádak. Az Egyesült Államok futballja pedig ma már a nemzetközi futballvilág része, így amerikai érdekek is sérültek az ügyben. Ez volt a legfontosabb oka annak, hogy az amerikai hatóságok négy évvel ezelőtt elkezdték vizsgálni a FIFA vezetőit – mondta el lapunk kérdésére Richard L. Cassin jogász, az amerikai korrupcióellenes szabályozás szakértője. Szerinte egyszerű rendészeti kérdés az ügy.

A témával foglalkozó FPCA Blog alapító-főszerkesztője szerint a második ok az volt, hogy az ügyészség szerint vannak amerikaiak is azon futballvezetők között, akik állítólag kenőpénzeket fogadtak el. A harmadik pedig az, hogy a FIFA szponzorai között számos amerikai cég is található, így feltehetően a korrupció sértettjei között is vannak amerikaiak.

Nem adná a labdát. Még
Nem adná a labdát. Még
Arnd Wiegmann / Reuters

A botrány szerdán tört ki a FIFA több volt és jelenlegi vezetőjének a letartóztatásával, két nappal azelőtt, hogy a tiltakozás és lemondására történő felszólítások ellenére Sepp Blatter elnök újra megmérette volna magát a szervezet a tisztségéért, amelyet ma egyébként újra – ötödjére – elnyert.

 

Cassin elmondta, az Egyesült Államok hatóságai gyakran indítanak nyomozást nem amerikai szervezetek ellen korrupció vádjával. „A külföldi korrupció ellen hozott legfontosabb törvény, az FCPA alapján indított tíz legnagyobb ügy közül nyolc esetben külföldi vállalatok ellen zajlik az eljárás" mondta. Olyan cégek vannak ezen a listán, mint a német Siemens, a francia Alstom, a brit BAE, a francia Total vagy a német Daimler. Az 1977-ben hozott amerikai törvény bünteti azokat az amerikai vállalatokat és magánszemélyeket, akik külföldi kormányoknál kenőpénzzel vagy más illegális módon próbálnak előnyöket szerezni. De bünteti azokat a külföldi személyeket is, akik az Egyesült Államok területén próbálnak így előnyöket szerezni.

„Az amerikai hatóságok hozzá vannak szokva, hogy külföldi szervezeteket vizsgálnak korrupció miatt. Fontos tudni, hogy manapság jelentős a nemzetközi együttműködés ezekben az ügyekben. A FIFA-ügyben az amerikai hatóságok nagyon sok segítséget kaptak a svájci kollégáktól és más országok nyomozó hatóságaitól is. A FIFA-ügyet Amerikából indították, de valószínű, hogy már országokra is ki fog terjedni" – mondta Cassin. Úgy véli, az Egyesült Államok fel van készülve az ilyen típusú eljárásokra, de amikor az ügy ilyen sok országra terjed ki, szüksége van segítségre.

A világ minden táján vannak bizonyítékok,

különböző országokban kell tanúkat megkeresni és kihallgatni, bankszámlakivonatokat megvizsgálni.

Az eljárás végére talán már egy teljesen más szervezet lesz
Az eljárás végére talán már egy teljesen más szervezet lesz
Arnd Wiegmann / Reuters

Cassin szerint az eljárás végére a FIFA már „egy teljesen más szervezet" lesz. „Amikor az embereket hatósági vizsgálat alá vonják, vagy vizsgálat fenyegeti őket, megváltoztatják a viselkedésüket és azt, milyen módszerekkel üzletelnek." Cassin szerint

a FIFA vezetői közül sokan úgy gondolhatták, soha nem kapják el őket.

Most, hogy sokakat letartóztattak, néhányan együtt fognak működni az ügyészséggel. Már volt is, aki elismerte a bűnösségét, ami azt jelenti, hogy az ő vallomásaik alapján az amerikai igazságügy-minisztérium könnyebben tud majd eljárást indítani további érintettek ellen. „Valószínű, hogy nagyon sokan kerülnek majd börtönbe, és hatalmas pénzbüntetéseket kell majd fizetniük. Hamarosan egy másik FIFA-t fogunk látni – egy tisztességes szervezetet, amelynek jó a híre" – mondta a szakértő.

Az egyik letartóztatott vezető, Jeffrey Webb volt FIFA-alelnök és CONCACAF-elnök (balra) 2013-ban. Van, aki együttműködik
Az egyik letartóztatott vezető, Jeffrey Webb volt FIFA-alelnök és CONCACAF-elnök (balra) 2013-ban. Van, aki együttműködik
Carlos Jasso / Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az amerikai hatóságok ezzel az eljárással más országok ügyeibe avatkoznak be, és egyes sajtókommentárok felvetik, hogy az Egyesült Államok azért „vág vissza", mert a 2018-as futball-világbajnokságot Oroszországban, a 2022-est pedig Katarban rendezik meg. „Én nem látok semmilyen politikai szempontot ebben az ügyben. Nem értem a politikai motiváció vádját" – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre Cassin. „Nekem ez egyszerű

rendészeti kérdésnek

tűnik."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.