galéria megtekintése

Blatter nem táncol, de a fejesek már hullanak

3 komment


Hegyi Iván

Két nappal a FIFA elnökválasztó közgyűlése előtt Zürichben letartóztatták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több korifeusát. Mint kiderült: az FBI és az amerikai adóhatóság négy éve nyomoz abban az ügyben, amellyel kapcsolatban az amerikai főügyész „féktelen, szervezett, mélyen gyökerező” korrupcióról, továbbá zsarolás, pénzmosás gyanújáról beszélt. Az UEFA kész a bojkottra.

A látvány kísértetiesen hasonló volt. Tavaly júliusban a világbajnokság alatt (!) a FIFA főhadiszállásáról, a riói Hotel Copacabanából vitték el az angol Ray Whelant, a vb-re érvényes VIP-csomagokat – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kizárólagos partnereként – értékesítő cég vezetőjét; tegnap pedig a szintén az elegáns zürichi Baur au Lac Szállóban tartóztattak le a FIFA pénteki, elnökválasztó közgyűlésére érkező korifeusokat.

Blatter csütörtökön Luzernben. A labda ahhoz gurult, aki fizetett
Blatter csütörtökön Luzernben. A labda ahhoz gurult, aki fizetett
Arnd Wiegmann / Reuters

A múlt nyáron Rio de Janeiróban azt hittem, összedől a világ, de másnap már „a show-nak folytatódnia kell” szlogen jegyében zajlott minden, és negyvennyolc órával később (a látványosan, ám csak átmenetileg meghurcolt Whelanen kívül) senki nem törődött az egésszel. Pedig a FIFA brit üzlettársa elleni akciót a helyi rendőrfőnöknek nyilvánvalóan nem mással, mint Dilma Rousseff elnök asszonnyal kellett egyeztetnie...

 

Ezúttal nincs vb, ám annál keményebb ellenfél van. A kétségkívül időzített – értsd: a tisztújításra tempírozott – előállítások mögött ugyanis az FBI és az amerikai adóhatóság áll. Loretta Lynch amerikai főügyész – aki kerületi ügyészként részt vett az immár négy éve tartó nyomozásban – „féktelen, szervezett, mélyen gyökerező korrupcióról” beszélt, szavai szerint „mind külföldön, mind az Egyesült Államok területén”. Hozzátette: az ügy

„legalább két generáció futballtisztviselőit érinti”, miközben zsarolás, vesztegetés, pénzmosás és – első körben – 150 millió dollár kenőpénzről van szó, beleértve olyan összegeket is, amelyeket azért fogadtak el, hogy 2010-ben Dél-Afrika rendezhesse a világbajnokságot.

Walter de Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója mindjárt úgy reagált, hogy „Joseph Blatter elnök és Jerome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben”. Sőt – noha bevallotta: „Blatter nem táncol” – megemlítette: „Örömmel látom, hogy nyomozás van folyamatban. Várjuk a további lépéseket.” Majd közölte: „A közgyűlést mindenesetre megtartjuk.” Ebben nem lehet teljesen biztos, mert Greg Dyke, az angol szövetség elnöke szerint „az UEFA képviselőinek meg kell tárgyalniuk, hogy ilyen körülmények között lehet-e választás”, és Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elöljárója élénken helyeselt a felvetésre.

A FIFA és a bűnüldözők között nagy csata várható, még akkor is, ha a szövetség eddig minden hasonló „meccsét” fölényesen megnyerte, kihasználva, hogy a futball társadalmi hatásához semmi más nem fogható, s e világszenvedély irdatlan pénzeket generál. Már régóta van miből osztogatni, netán „lenyúlni”... A helyzet odáig fajult, hogy a nemzetközi szervezet vezetői már nem is nagyon háborodnak fel a szűnni nem akaró vádakon.

A szervezetben rutinná vált a korrupciós gyanú kezelése-elhárítása,

mert az ügyek évtizedek óta sokakat érintettek. Nem mennék vissza 1930-ig, az első vb-ig, amely előtt az uruguayi rendezők négyezer dolláros fellépti díjat ígértek minden résztvevőnek, miközben az angol szövetséget – titokban – 10 ezer fonttal kecsegtették... Naná, hogy „beintett” a világ! (Fájdalom, nem romantikus volta, hanem az utazás hatalmas költségei, a klubok elmaradó bevételei miatt.) Azt azonban hadd idézzem fel, hogy igazából Joao Havelange elnökké választása óta vált globális sportággá a futball, mert a brazil elöljáró terjesztette ki a harmadik világ országaira a labdarúgást. Ám – a kétségkívül eredményes fejlesztési programok ellenére – nem annyira a játék népszerűsítése, mint inkább a szavazatok növelése érdekében...

Havelange erkölcseiről annyit: 2012-ben napvilágra került, hogy – a brazil szövetséget csaknem negyedszázadon át irányító Ricardo Teixeirával együtt – 22 millió svájci franknak megfelelő vesztegetési pénzt fogadott el a 2002-es és a 2006-os vb televíziós és marketingjogait megszerző cégtől. A brazil FIFA-elnök 1998-ban hivatalba lépő, az előtt tizenhét éven át a főtitkári posztot betöltő utóda, Blatter idejében már világbajnokság is volt Ázsiában, majd Afrikában, s – a televíziós sugárzások nagy méretű kiszélesedésével – erre a korszakra esnek a vb-rendezés, valamint a közvetítési jogok körüli anomáliák, melyekről a mostani botrány is szól. A FIFA huszonegyedik századi hatalmára jellemző, hogy a 2002-es világtornán

minden további nélkül a legjobb négy közé lehetett juttatni a társrendező Dél-Korea erősen közepes képességű csapatát,

miközben a gyomorforgató játékvezetői „segítség” a labdarúgás olyan nagy hagyományú szereplőinek okozott felbecsülhetetlen károkat, mint az ázsiai együttessel szemben kieső Portugália, Olaszország, Spanyolország.

Undor fogott el mindenkit, de a FIFA összetétele és habitusa nem változott, a futball többmilliárdnyi híve pedig vigaszt keresett magában a labdarúgásban, hiszen az ősztől már újabb mérkőzések következtek...

Az sem rengette meg a zürichi központú „államot az államban”, hogy néhány éve a Sunday Times – magukat egy fiktív amerikai konzorcium képviselőinek kiadó – újságírói leleplezték a nemzetközi szövetség korrupciós gyakorlatát a vb-helyszínek kijelölésével kapcsolatban. A tét óriási maradt – ma már minden világbajnokság több mint négymilliárd dollár bevételt hoz –, a következmény azonban kicsiny volt: a világ még azt a sokkot is viszonylag hamar kiheverte, hogy a 2022-es vb-rendezésre kiszemelt Katar épülő stadionjaiban több ezer vendégmunkást dolgoztattak szó szerint halálra. (Ezért mindannyian mélyen szégyellhetjük magunkat.)

A bevándorló páriák tömeges elmúlása nóvum, a korrupció kiterjedt hagyományait viszont az is megfelelően körülírja, hogy az FBI szerint „az 1990-es évektől folytatott tevékenységük” miatt kerültek gyanúba nem éppen ismeretlen emberek.

Íme, a nagy halak: a paraguayi Nicolas Leoz (1986-tól 2013-ig a dél-amerikai futballszövetség, az ötvenes évek végén pedig – paradox módon – a paraguayi kosárlabda-szövetség fegyelmi bizottságának elnöke); utóda – és húsz éven át alelnöke –, az uruguayi Eugenio Figueredo; a trinidadi Jack Warner, (korábbi, 2011-ben „etikai okokból” visszaléptetett alelnök); Jeffrey Webb (szintén FIFA-alelnök, mégpedig a Kajmán-szigetekről, akinek előmenetele azt bizonyítja, hogy nincs az az egzotikus körzet, ahonnan ne emelkedhetne ki valaki); továbbá José Maria Marin (Sao Paulo korábbi kormányzója, 2012-től ez év áprilisáig a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöke).

Bin Husszein Maradonával. Nyilván feddhetetlen
Bin Husszein Maradonával. Nyilván feddhetetlen
Muhammad Hamed / Reuters

Nem mellesleg: Blatter kihívója, a jordán Ali bin Al Husszein ugyancsak FIFA-alelnök. Nyilván feddhetetlen, mint svájci elöljárója. Tegyük fel: Bin Al Husszein jó.

A helyzet bűn rossz.Már csdak azért is, mert szerdán az UEFA nevében Gianni Infantino főtitkár a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette, javasolják, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA, ellenketző esetben az UEFA mérlegeli, hogy bojkottálja a pénteki. A végrehajtó bizottság - amelynek tagja Csányi Sándor MLSZ-elnök is - csütörtökön dönthet az ügyben.

És megszólalt a másik térfélen az az Oroszország is, amely részéről Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy törvénytelenül indították el az eljárást. Moszkvának azonban talán nem az Egyesült Államok, hanem Svájc miatt főhet a feje, a mai botrány kitörése után ugyanis a zürichi ügyészség bejelentette, hogy hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával. büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése miatt. Ez egyébként már tavaly óta érett. Sunday Times című brit lap tavaly novemberben szelőztette meg hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólag egy eredeti Picasso-festményt ajánlott fel Michel Platini UEFA-elnöknek a 2018-as vb helyszínének a kiválasztásakor az oroszokra leadott szavazatáért..

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.