galéria megtekintése

Rasmussen: Ilyen szurkolótábor talán sehol sincs a világon

0 komment


Őri B. Péter

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott dán szakvezetője bízik a hazai stábban, s nem bánná, ha néhány játékos külföldre szerződne.

– A magyar szövetség – tanulva a múlt hibáiból – olyan szövetségi kapitányt keresett, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, valamint főállású tréner. Ön itt él, s nincs klubcsapata. Megfelelő ez a módszer?

– Van pozitív és negatív része is. Jó, hogy a klubokkal napi kapcsolatban vagyok, sok meccsen lehetek ott, s amelyeket nem láthatok, azokat videón­ nézem meg. Fontos, hogy az összes játékost megismerjem. A mindennapi edzés viszont hiányzik.

– Huszonnyolc esztendős korában már felnőttcsapatot irányított. Hogyhogy ilyen fiatalon trénerré vált?

 

– Futballoztam és kézilabdáztam a Lyngby csapatában. A térdem sokszor megsérült, nem volt értelme tovább játszani. Már tizennyolc évesen gyerekeknek tartottam foglalkozást. A Lyngby kézilabdázóival az ötödosztályból jutottunk el a legjobbak közé.

„Mindig győzni akarok
„Mindig győzni akarok"
Veres Viktor / Népszabadság

– Ez dicséretes, ám igazi nagy sikerek nem fűződtek a nevéhez, 2010-ben mégis kinevezték a lengyel női válogatott szakvezetőjének.

– Pályázatot írtak ki a posztra. Jelentkeztem, és engem választottak. A lengyelek akkoriban nem voltak az élmezőnyben. Elkezdtünk melózni, és másfél év után Eb-selejtezőn nyertünk az orosz csapat ellen. Ezt annak is köszönhettük, hogy a csapat és köztem jó kapcsolat alakult ki.

– A lengyelekről a magyaroknak sincsenek jó emlékeik: a tavalyi világbajnokság nyolcaddöntőjében az ön együttese 24:23-ra győzött, s honfitársaink nem jutottak ki az olimpiára. Majd az idén tavasszal a Bajnokok Ligája döntőjében a CSM Bukarest hétméteresekkel felülmúlta a Győr csapatát. A románok kispadján is ön ült, s akkor már sejteni lehetett, hogy a magyar válogatott szakvezetője lesz.

– Egy edzőnek ilyen esetben csak az adott meccs jár az eszében. A budapesti sportcsarnokban fantasztikus volt a hangulat, ilyen szurkolótábor talán sehol sincs a világon. Nagyon remélem, hogy a drukkerek elfogadnak.

Összetartó edző

Rasmussen kijelölte keretét a második, vasárnap kezdődő egyhetes összetartásra és az első hivatalos meccsére. Az együttes a jövő szombaton Siófokon a szlovének ellen lép pályára. A huszonkét játékos között több újonc is található, mint például­ a dunaújvárosi Oguntoye Viktória (kapus), a ferencvárosi Faluvégi Dorottya (jobbátlövő), a győri Hársfalvi Júlia (balszélső), valamint a csupán tizenhét éves Pásztor Noémi, aki a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia beállója.

– Ehhez eredmények is kellenek... Az első „magyar" megméretése decemberben Svédországban, az Európa-bajnokságon lesz.

– Aki ismer, az tudja, mindig győzni akarok. Itt sem lesz másként. Elvem: inkább játsszon a csapatom bátran, és kapjon ki nyolc góllal, mint gyáván kézilabdázzon, és csak kettővel veszítsen. Ám nem a vereségekre gondolok. Nagyon jók a magyarok, kiváló képességekkel, ám gyakran az egyénieskedést a csapatjáték elé helyezik. Ezen feltétlenül változtatni kell.

– Manapság mind nagyobb a pszichológusok szerepe, a stábban viszont nem fedeztem fel ilyen szakembert.

– Nem vagyok a poszt ellen, de szerintem egy felkészült edző el tudja látni ezt a feladatot is. A lengyeleknél alkalmaztunk lélekgyógyászt, azonban nem vált be.

– Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szakvezetője németekre cserélte magyar segítőit. Ön a hazai asszisztensekre támaszkodik.

– Az eddigi tapasztalataim nagyon jók, ám hamarosan lesz egy légiósunk: Dániából érkezik a videoelemző.

Ez ő

A negyvennégy éves Kim Rasmussen 2000-ben kezdte edzői pályafutását a Lyngby női csapatánál, majd ült a Roskilde, a Slagelse, a Szkopje, a CSM Bukarest együttesének kispadján, közben irányította a Stavsten férfiegyüttesét. Hat éve nevezték ki a lengyel női válogatott szakvezetőjének, az idén nyártól a magyar női együttes szövetségi kapitánya. A lengyelekkel 2013-ban és 2015-ben negyedik volt a vb-n, a bukaresti hölgyekkel 2016-ban Bajnokok Ligáját nyert.

– Ha már a légiós szót említette: a magyar válogatott keretéből Planéta Szimóna kivételével mindenki hazai klubcsapatban szerepel. Ez jó?

– A pénz diktál, Magyarországon a keresetek tekintetében kitűnőek a lehetőségek. Az NB I a világ legerősebb bajnoksága, több külföldi világsztárral, de a hazai kézilabdázók fejlődése érdekében nem bánnám, ha néhányan kipróbálnák magukat idegenben. Persze csak olyan helyen, ahol klubjukban első számú játékosok lennének.

Agyő, kispad!

Marko Djurica / Reuters

Tizenöt év után átadja helyét a kispadon Claude Onesta, a francia férfi kézilabda-válogatott szakvezetője, aki 2008 óta sorozatban háromszor vezette olimpiai döntőbe – és kétszer ötkarikás győzelemre – csapatát, miközben három-három világ- és Európa-bajnoki címhez is hozzásegítette együttesét. Az ötvenkilenc esztendős szakember a jövőben a válogatott általános menedzsere lesz, míg örökébe eddigi segítője, a játékosként egyaránt kétszeres olimpiai és világbajnok Didier Dinart lép.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.