galéria megtekintése

Betonvédelem

1 komment


Bodnár Zalán

Még tíz napig titokban marad, hogy Brooke Shieldsre vagy a Mona Lisára hasonlít-e az MTK új sporttelepe. A mi kérdésünk: vajon a névadó Hidegkuti Nándor mit szólna a falakhoz?

Mindinkább Columbo hadnagy felesége jut eszünkbe az MTK új stadion­járól: állandó beszédtéma, de még senki nem látta... Illetve, csak nagyon kevesen. Egyikük, Deutsch Tamás klubelnök sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a „híresztelések” és az „optikai csalódást keltő fényképek” tanúsága ellenére az új Hidegkuti Nándor stadion „gyönyörű és minden igényt kielégít”. Megnézni azonban nem lehetett. Arra majd csak október 10-én, három nappal a portugál Sporting Lisszabon elleni nyitómérkőzés előtt nyílik lehetőség.

Az utóbbi napokban a médiában megjelenő sarkos véleményeket szóba hozva, Deutsch mindenkit arra kért: addig ne ítélkezzen, amíg nem látta a létesítményt, inkább majd a saját benyomásaira hagyatkozzék. A kapuk mögötti szürke betonfalakra vonatkozó kérdéseknek elébe menve, a klubelnök közölte: nincs balesetveszély, mert a fal hét és fél méterre magasodik az alapvonaltól.

A kapu mögött egyébként azért van fal, mert az UEFA – a fényviszonyok, illetve a tévéközvetítések miatt – előírja az északi–déli tájolást, s ezért 90 fokkal el kellett fordítani a stadiont; így lelátónak a sínek, illetve a BKV-sporttelep közelsége miatt nem maradt hely. Deutsch a kapuk fölött létesített eredményjelzőket sem érzi veszélyben; szerinte olyan fémszerkezet védi azt, hogy „még nulláról belebikázva sem lehet kárt tenni benne”. Majd közölte, hogy „Torghelle Sándor egyébként is száz próbálkozásból kilencvenkilencszer eltalálja a kaput”...

 

A betonfal küllemét a kék-fehérek elnöke „esztétikai kategóriaként” kezeli, és az értekezleten azzal a hasonlattal élt: „A rusztikus hatású látszóbeton nagyon divatos, de ez ízlés dolga. Van, akinek tetszik Brooke Shields,­ Scarlett Johansson, a Mona Lisa vagy a Louvre előtti üvegpiramis, másoknak meg nem. De minden véleményt tiszteletben tartunk.” (Akkor – a stadionban készült fotó alapján – élnénk is a lehetőséggel, hogy véleményt formáljunk: a fal átkozottul ronda.)

A megnyitón a Bágya–G. Dénes szerzőpáros és az előadó Koncz Zsuzsa 1969-es dala szólhatna a megafonokból, némi átírással: „Két szomorú szürke fal”
A megnyitón a Bágya–G. Dénes szerzőpáros és az előadó Koncz Zsuzsa 1969-es dala szólhatna a megafonokból, némi átírással: „Két szomorú szürke fal”
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Majd az elnök azzal az érvvel kapacitált mindenkit a Sporting elleni megnyitóra – amelyre a VIP-szektorba 18 800, a nézőtérre 5900 forintért lehet jegyet venni –, hogy története során másodszor kap új otthont az MTK. Az első 1912-ben volt, tehát nem érdemes kihagyni a nyitómeccset, mert a következőre újabb száz évet kell várni. Arról diszkréten nem esett szó, hol van ma egy Brüll Alfréd vagy Kürschner Izidor... A Bordás Péter tervezte jelenlegi aréna az ­UEFA besorolásában 3-as kategóriájúnak felel meg, ami azt jelenti, hogy utánpótlás- és női felnőtt válogatott mérkőzéseket, valamint BL- és EL-selejtezőt is lehet benne játszani. (Csoportmeccseket nem, ahhoz albérletbe kell menni, bár ilyen gondja még a stadionavatásnál is ritkábban van a mai kék-fehér együttesnek meg a többi magyar klubcsapatnak.)

Az értekezleten elhangzott: az új Hidegkuti sta­dion két okból is Európa legkorszerűbb létesítményei közé tartozik majd. Egyrészt hibrid borítású a talaja, azaz a természetes fűszálak közé húszmillió műanyag szálat is beültettek. Ez a technológia egyre inkább hódít, az Old Traffordon, az Anfield Roadon vagy a San Siróban is ilyet használnak. Másrészt a hagyományos világítás helyett LED-égők hoznak fényt az éjszakába. Hibrid gyepszőnyeg és LED-világítás a Hungária körúton kívül csak egy stadionban van Európában: az Arsenalnál. A brit hagyományt idézik az edzői kispadok is, amelyeket nem az oldalvonalnál, hanem a nézőtér első soraiban helyeztek el.

A lelátókon 5014 néző foglalhat helyet. Azt Deutsch is elismerte, hogy az új stadion futballozni nem tud ugyan, de az átlagnézőszámot várhatóan (?) már tavaszra megemeli. Aki nem váltja ki a szurkolói kártyáját, az 8800 forintért kaphat belépőjegyet. (A hülyének is megéri...) Az „ultrák” – az újabb magas labdát már nem csapjuk le – 2250, az egyesületi tagok 2450 forintért járhatnak majd meccsre.
Az építkezés összköltsége 7,5 milliárd forint volt – falak nélkül is bagatell, falakkal meg pláne –, a stadion tulajdonosa a magyar állam, az MTK vagyonkezelőként üzemelteti, amíg nem talál rá külsős céget, amely lát fantáziát a működtetésben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.