Megindult az ostrom, a tét óriási

Ostrom indult az Iszlám Állam első városáért. A tét óriási: szakértők szerint ha a város elesik, akkor az IS kénytelen lesz elhagyni Moszult is, az utolsó iraki várost, amelyet még ellenőrzése alatt tart. 

„Elérkezett az idő Fallúdzsa felszabadítására. Közel van a győzelem, és az Iszlám Állam számára nincs más választás, mint a menekülés” – mondta televíziós beszédében Haider al-Abadi iraki miniszterelnök vasárnap éjjel. 

A Bagdadtól mintegy 65 kilométerre fekvő, többnyire szunniták által lakott Fallúdzsát 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam (IS). Moszullal együtt jelenleg is a szélsőséges szunnita szervezet irányítja az egykor 320 ezer fős várost, amelyben becslések szerint most 60-90 ezren élhetnek.

Fallúdzsa az ostrom előtt
Reuters

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet áprilisi jelentése szerint borzasztó állapotok uralkodnak a katonaság, a rendőrség és az önkéntesek erői által körbekerített városban. A lakosságot teljesen elszigetelte az IS, nem használhatják a mobiltelefonjukat, és az internet-hozzáférést is erősen korlátozta a terrorszervezet.

Néhányan dacolva a veszéllyel felvették a kapcsolatot iraki aktivistákkal, és arról számoltak be, hogy a lakosság éhezik. A legtöbben fűből készült levest, magvakkal készült kenyeret esznek, mivel az élelmiszerárak az egekbe szöktek. 50 kiló liszt 750 amerikai dollárba (210 ezer forint), míg egy zacskó cukor 500 dollárba (140 ezer forint) kerül. Bagdadban ugyanennyi lisztért 15, cukorért 40 dollárt kérnek. A Világélelmezési Program (WFP) tavaly szeptember óta nem tudott segélycsomagot juttatni a városba.

S noha az iraki kormányerők felszólították a lakosságot a város elhagyására, ez szinte lehetetlen. Az IS ellenőrzőpontjain ugyanis senki sem juthat át. A hadsereg azt javasolta, akinek nincs választása és maradni kényszerül, tűzzön ki fehér zászlót házára, és nem esik bántódása.

„A hadsereg talán nem lövi le őket, de ha az Iszlám Állam fegyveresei meglátják a fehér zászlót, végeznek velük” – kommentálta a BBC-nek az amerikai Michael Pregent, volt katonai tanácsadó, aki Irakban szolgált. S noha a hadsereg vezetői szerint heteken belül átvehetik az irányítást az Iszlám Állam által leghosszabb ideje megszállt településen, egy korábbi amerikai iraki nagykövet szerint hosszabb ostromra érdemes készülni. Ezzel a BBC bagdadi tudósítója, Jim Muir is egyetért, aki emlékeztet, Ramadit is csak hosszú hónapok után sikerült visszafoglalni. 

Az utóbbi időben egyre több bombamerényletet követtek el Bagdadban is, május 11-én több mint százan vesztették életüket. „Épp emiatt egyre sürgetőbb Fallúdzsa ostroma” – nyilatkozta az al-Dzsazírának Douglas Ollivant, a New American Foundation nevű szervezet elemzője, a Nemzetbiztonsági Tanács Irakkal foglalkozó ügyeinek volt igazgatója, hozzátéve: a bagdadi merénylet szálai az Eufrátesz folyó partján fekvő városba vezetnek.

Szakértők szerint ha a város elesik, akkor az IS kénytelen lesz elhagyni Moszult is, az utolsó iraki várost, amelyet még ellenőrzése alatt tart. 

Mélyülő politikai válság Irakban

Tüntetők tízezrei, a parlament termeiben lázadó képviselők szorongatják az iraki miniszterelnököt, Haider al-Abadit. Pénteken az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be, miután demonstrálók özönlöttek Bagdad Zöld Zónájába.

Az Associated Press úgy tudja, ketten meghaltak, több százan megsebesültek az összecsapásokban. Ez már a második alkalom, hogy tüntetők özönlik el a Zöld Zónát. Legutóbb április végén szállták meg az övezetet, ideiglenes szakértői kormányt követelve.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.