Tüntetők foglalták el az iraki parlamentet

Tüntetők százai lepték el az iraki főváros, Bagdad belvárosát és a parlamentet, miután a törvényhozás nem tudta összehívni a szavazást az új kormányról.

A befolyásos síita vallási elöljáró, Muktada asz-Szadr hívei szombat délután ledöntötték a védett Zöld Zóna kapuit és betörtek a bagdadi kormánynegyedbe. Jelentések szerint a tüntetők a parlament épületét is feldúlták - írja a BBC.

Fotó: Ahmed Saad / Reuters

Szadr és hívei azt szeretnék elérni, hogy Haider al-Abádi váltsa le minisztereit pártsemleges technokratákra. A pártok azonban ezt a kezdeményezést akarják jóváhagyni, a parlament pedig szombaton már sokadjára határozatképtelen maradt. Azután hogy Szadr hívei betörtek a kormánynegyedbe, a képviselők elmenekültek a parlament épületéből.

Az iraki törvényhozást régóta kritizálják, mivel gyakori, hogy az adott területhez nem értő jelölteket ültet különféle politikai tisztségekbe, és a korrupció is gyakori. Abádi a 2014-es hatalomra kerülésekor ígéretet tett, hogy véget vet a korrupciónak, és egy új technokrata kabinetet alapít. Ezt az ígéretét azóta sem teljesítette.

A tüntetőket valószínűleg az is feltüzelte, hogy pár órával korábban egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Bagdad egyik, többségében síiták lakta negyedében. A merényletben 24 ember meghalt, 39 pedig megsebesült.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.