galéria megtekintése

Kiűzték a dzsihadistákat Ramádiból

2 komment

NOL

Ismét az iraki kormányerők ellenőrzik a szunnita többségű Ramádi városát, miután több napig tartó harcok árán kiűzték onnan az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit. A hadsereg következő célpontja Moszul lehet.

Győzelmi jelentést adtak ki az iraki kormányerők, miután több napig tartó harcok árán vasárnap elfoglalták a kormányzati központot Anbár tartomány székhelyén, Ramádiban. Az épületegyüttesre hétfőn kitűzték az iraki állami zászlót.

A város az idén májusban került az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet harcosainak kezére, és visszavétele már csak azért is fontos lehet, mert az iraki hadsereg ezúttal önerőből ért el katonai sikert. A múlt hét keddjén megkezdett, az Egyesült Államok vezette IS-ellenes koalíció légicsapásaival is megtámogatott hadműveletben a hadseregen kívül csak a rendőrség és a dzsihadistákkal szemben álló szunnita törzsi fegyveresek vettek részt. A síita milíciákat ezúttal nem vonták be az akcióba, mert az feszültségeket okozhatna az Eufrátesz folyó partján, Bagdadtól mintegy száz kilométerre fekvő, szunnita többségű városban.

Fotó: MTI/AP

 

Egy amerikai katonai szóvivő a Reutersnak nem tudta ugyan megerősíteni Ramádi bevételének hírét, az iraki kormányerők képviselője viszont azt mondta, hogy az IS által főhadiszállásként használt kormányzati negyed elfoglalása a dzsihadisták legyőzését jelenti a városban. Igaz, bizonyos ellenállási gócok még lehetnek, és a következő lépés ezek megtisztítása – tette hozzá.

Az iszlamistáktól lefoglalt fegyverek
Az iszlamistáktól lefoglalt fegyverzet
MTI/AP

Arról nem közöltek adatokat, hogy mekkora áldozatokkal járt Ramádi ostroma. A kormány beszámolója szerint a lakosság többsége még idejében el tudott menekülni, a korábbi hírek viszont még arról szóltak, hogy több ezer, sőt talán több tízezer civil rekedhetett a városban, mert a terroristák gyakorlatilag túszul ejtették őket. Sokakat élő pajzsként akartak használni, másokat őrizetbe vettek, mert attól tartottak, hogy az utánpótlásforrásoktól már novemberben elzárt városban a kormányerők támadását segítő lázadás törhet ki. Az hadsereg bevonulását mutató tévéfelvételek mindenesetre arra utalnak, hogy több városrészt teljesen leromboltak a harcok során.

Az Anbár tartományi tanács egyik tagja, Falih el-Esszavi arra szólította fel Bagdadot, hogy mielőbb lásson hozzá az újjáépítéshez, mert csak így lehet visszacsábítani az elmenekült lakosságot. A kormány pedig közölte, hogy – miután megerősítették a biztonságát – Ramádi felügyeletét a helyi rendőrségre és a szunnita milíciákra bízzák. Megnyugtathatja a helybelieket, ha a saját embereik lesznek felelősek a városért – mondta a hadműveleti parancsnokság szóvivője, Jahja Raszúl tábornok.

Romhalmaz maradt a városból
Romhalmaz maradt a városból
Oszama Szami / MTI/AP

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a hadsereg következő célpontja az északi Moszul lesz. A háború előtt kétmillió lakosú nagyváros tavaly június óta az IS legjelentősebb bázisa, és – mint azt katonai szakértőkre hivatkozva a BBC internetes honlapja írta – Ramádi ostrománál biztosan tovább tart majd a harc az ellenőrzéséért. Moszul bevételével ugyanakkor gyakorlatilag meg lehetne semmisíteni a dzsihadisták „államszerkezetét" Irakban, és fontos, az olajeladásokból és a lakosság megadóztatásából származó bevételeiktől lehetne megfosztani őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.