Menekítik az amerikai ámokfutót

A vasárnap hajnalban 16 afgánnal végző amerikai katonát Kuvatba vitték Leon Panetta védelmi miniszter kabuli látogatása előtt.

Kuvaitba vitték azt az amerikai őrmestert, aki ámokfutása során 16 ártalmatlan polgári személlyel – köztük egy család 11 tagjával – végzett vasárnap az afganisztáni Kandahár tartományban. Hatósági bejelentések szerint a tiszt ellen „egy másik országban” akarják lefolytatni a vizsgálatot. Az ámokfutás szerte Afganisztánban nagy felzúdulást keltett: a gyilkos családi házakba hatot be az éj leple alatt Kandahár két kis falvában is, és volt olyan gyerek, akit kivégzésszerűen, egyetlen fejlövéssel ölt meg. (Afganisztánban sokan azt gyanítják, hogy nem egy, hanem kettő vagy egy egész egységnyi katona rendezte a vérfürdőt.)

A megnevezetlenül hagyott őrmestert Leon Panetta amerikai védelmi miniszter látogatásával párhuzamosan menekítették ki az országból. Panetta ellen egy merényletkísérlet már meghiúsult: valaki egy lopott teherautóval hajtott fel arra az útra, amelyen a politikus repülőgépének meg kellett állnia a Helmand tartománybeli brit támaszponton, Camp Bastiionban, útban Kabul felé. Mielőtt bármi kárt okozhatott volna, a teherautó árokba fordult és kigyulladt. Sofőrjét őrizetbe vették. Amerikai bejelentések szerint a védelmi miniszter élete egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben.

Bár afgán parlamenti képviselők is azt követlik, hogy az amerikai őrmestert Afganisztánban állítsák a törvény elé, ez soha nem fog megtörténni. Washington ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a törvénysértő amerikai állampolgárokat hazájukban vonják felelősségre bűntetteikért. Panetta az ámokfutásról egyébként azt mondta, hogy ha az amerikai őrmestert bűnösnék találják, a halálos ítélet sem kizárt.

Megfigyelők szerint ettől függetlenül a NATO és Afganisztán, illetve az afgán közvélemény viszonyát jóvátehetetlen kár érte, főleg, hogy az ámokfutás előtt nem sokkal az amerikaiaknak kedélyes Korán-égetésekkel sikerült borzolniuk a kedélyeket. Bár ez utóbbi miatt Barack Obama amerikai elnök is bocsánatot kért, országszerte egymást érték a végül 30 halálos áldozatot követelő zavargások, két amerikai katonatisztet pedig a kabuli belügyminisztérium épületében öltek meg. (A Korán-égetések miatt a felzúdulás akkora volt, hogy még az ENSZ is nyilvánosan elhatárolódott a NATO-tól, illetve afganisztáni missziójától, az ISAF-tól.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.