Meghalt a párizsi merényletek kitervelője

Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denis-ben megölt terroristák között – jelentette be Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön.

A közlemény szerint „az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó”. A dzsihadistát DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában.

Az ügyész már szerda este megerősítette, hogy a Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.

A Washington Post már korábban úgy értesült, hogy a terrorista életét vesztette a hétórás ostromban, szerda hajnalban. Francois Molins párizsi főügyész szerda esti sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, azt azonban hangsúlyozta, hogy Abaaoud nincs a letartóztatottak között.

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud
Reuters

A feltételezések szerint Abdelhamid Abaaoud volt az értelmi szerzője a múlt pénteki párizsi terrormerényleteknek, amelyekben 129 ember vesztette életét. Az ügyész megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.

Abaaoud Brüsszel külvárosában, Molenbeekben élt, az egyik legtekintélyesebb brüsszeli középiskolába, a Saint-Pierre d'Uccle-be járt. A 27 éves, marokkói származású belga férfit korábban több terrorcselekményért is felelőssé tették, idén augusztusban 20 év börtönre ítélték, azonban sosem került rács mögé. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.