galéria megtekintése

Három kommandó terrorizálta Párizst; állítólag lelőtték az értelmi szerzőt

1 komment

NOL

Végeztek Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi merényletek értelmi szerzőjével – írta meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva a Washington Post. Francois Molins párizsi főügyész szerda esti sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, azt azonban hangsúlyozta, hogy Abaaoud nincs a letartóztatottak között.

Francois Molins párizsi főügyész szerda esti sajtótájékoztatóján közölte, sikerült semlegesíteni a terrorista sejtet, amelyre hajnalban csaptak le a francia főváros Sain-Denis negyedében.

Ezt a házat ostromolták kommandósok szerda hajnalban Saint-Denisben
Ezt a házat ostromolták kommandósok szerda hajnalban Saint-Denis-ben
Gonzalo Fuentes / Reuters

A főügyész arról is beszélt, hogy a péntek esti támadásnál használt három autó konvojban érkezett Belgiumból Franciaországba csütörtök este. Molins azt mondta,

 
a támadást három, nagyon jól szervezett kommandó hajtotta végre.

Elmondta, a Bataclan mellett egy kukában találtak egy telefont, amely a támadóké volt, erről egy SMS-t küldtek a támadás előtt nem sokkal, miszerint készen állnak, indulhat az akció. Egyelőre nyomozzák, hogy az üzenetet kinek küldhették.

Nem menekült a főszervező

A saint-denis-i lakásra egy kihallgatott személynek köszönhetően találtak rá, aki megerősítette, hogy Abdelhamid nem hagyta el Franciaországot. Mint mondta, legalább két terrorista életét vesztette az akció során, azonosításuk jelenleg is folyamatban van. Molins óvatosan fogalmazott, és az újságírók kérdéseire nem adott egyértelmű választ, ködösített.

A magát felrobbantó nő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint Hasnának hívták, és Abdelhamid Abaaoud unokatestvére volt. Ezt azonban az ügyész szintén nem erősítette meg.

Mint mondta, összesen nyolc embert vettek őrizetbe, köztük egy nőt. Hangsúlyozta, hogy a szombat óta nagy erőkkel keresett Salah Abdeslam és a párizsi merényletek értelmi szerzőjeként emlegetett Abdelhamid Abaaoud nincs a letartóztatottak között.

Akció Saint-Denisben
Akció Saint-Denis-ben
Benoit Tessier / Reuters

Saját szülei is a halálát kívánták

„Imádkozunk, hogy Abdelhamid valóban halott legyen” – mondta tavaly ősszel a fiú nővére, Yasmina, miután Szíriából a család üzenetet kapott, hogy a belga állampolgárságú, molenbeeki születésű Abdelhamid életét vesztette az Iszlám Állam oldalán harcolva. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam propagandaújságjában
Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam propagandaújságjában
Reuters

Órákig ostromolták Saint-Denis-t

Rendőrségi akció zajlott Saint-Denis-ben, a célpont Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője volt. A művelet során ketten meghaltak, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát, hét személyt őrizetbe vettek. A razziáról percről percre: >>>

Húsz évre ítélték

Abaaoud családja Brüsszel külvárosában, Molenbeekben él, ő maga az egyik legtekintélyesebb brüsszeli középiskolába, Saint-Pierre d'Uccle-be járt. A 27 éves, marokkói származású belga férfit korábban több terrorcselekményért is felelőssé tették, idén augusztusban 20 év börtönre ítélték, azonban sosem került rács mögé.

Reuters

Abaaoud 32 másik dzsihádistával állt bíróság előtt. A fiatal belga egy ismert európai dzsihádista sejtet vezetett, harcosokat toborzott az Iszlám Államnak. A család hátteréről itt írtunk bővebben: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.