galéria megtekintése

Egy nő is felrobbantotta magát Saint-Denis-ben

2 komment

NOL

Rendőrségi akció zajlott Saint-Denis-ben, a célpont Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője volt. A művelet során ketten meghaltak, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát, hét személyt őrizetbe vettek.

A francia rendőrség bevetési egysége (RAID) és a terrorelhárítás akciót indított Saint-Denisben, a Stade de France környékén, közel a november 13-i merényletsorozat egyik helyszínéhez. Az akció célpontja állítólag Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek egyik kitervelője volt. A múlt pénteki támadásokban 129-en haltak meg, 352-en megsérültek, az egyik merénylő, a 26 éves Salah Abdeslam még szökésben van.

19:20 Végeztek Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi merényletek értelmi szerzőjével - írta meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva a Washington Post. Részletes beszámolónkat itt olvashatják: >>>

18:30 „Imádkozunk, hogy Abdelhamid valóban halott legyen” – mondta tavaly ősszel a fiú nővére, Yasmina, miután Szíriából a család üzenetet kapott, hogy a belga állampolgárságú, molenbeeki születésű Abdelhamid életét vesztette az Iszlám Állam oldalán harcolva. Részleteket itt olvashatnak: >>>

 

18:00 Megszólalt a zenekar, amelynek koncertjén 89 embert mészároltak le. Az amerikai zenekar, az Eagles of Death Metal, a Facebook-oldalán jelentette meg közleményét. Azt írják, noha ők biztonságban hazaértek, még mindig elborzadnak, ha arra gondolnak, ami Párizsban történt.

17:00 Félelmetes csatahajót küldtek az Iszlám Államra a franciák: szerdán kihajózott a touloni kikötőből a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó.

16:30 Francois Hollande francia államfő szerdán arra kérte a franciákat, hogy ne engedjenek a "befelé fordulás, a félelem, a túlzások kísértésének" a 129 áldozatot követelő múlt heti párizsi merényleteket követően. Azt is jelezte, hogy minden rendőrt és csendőrt felfegyvereznek.

16:00 Bensalem Nacer, a Párizstól 25 kilométerre délre található athis-monsi mecset imámja szerint a terroristák nem muzulmánok, nem tudnak semmit sem Istenről, nem értenek semmit. Videó: >>>

14:45 Iohannis szerint Románia a párizsi terror után sem változtat álláspontján: alkalmazni kell a befogadási kvótákat.

14:00 A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség – jelentette a France2.

12:20 A november 13-i támadások mind a 129 áldozatát azonosították.

12:15 Francois Molins párizsi főügyész és Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint telefonon kapott információk és megfigyelés alapján szereztek arról tudomást, hogy Abdelhamid Abaaoud az épületben lehet. Az akció során egy nő felrobbantotta magát, egy másik terroristát pedig megöltek. Három személyt találtak a rajtaütéskor az épületben, őket őrizetbe vették. Két további személyt, akik elbújtak a rendőrök elől, szintén őrizetbe vettek, illetve a férfit, aki a szállást adta a terroristáknak és egy ismerősét előállították.  

12:10 A magát felrobbantó nő Abdelhamid Abaaoud rokona a BFM TV értesülései szerint.

11:50 Véget ért az akció, közölte a Stéphane Le Foll kormányszóvivő. Az egységek fél öt óta voltak a helyszínen. A művelet során ketten meghaltak, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát, hét személyt őrizetbe vettek. Öt rendőr könnyebben megsérült.

11:40 A saint-denis-i akció eddigi mérlege két halott, illetve hét embert előállítottak.

11:30 Így vittek el egy embert a saint-denis-i helyszínről:

Jacky Naegelen / Reuters

11:25 Egy rendőrkutya is meghalt az akció során

11:20 Tizenöt embert, köztük gyerekeket evakuálnak a megostromolt épületből.

10:50 Francia iratokkal rendelkező két férfit vett őrizetbe a cseh rendőrség idén áprilisban a cseh-szlovák határon, mert fegyverekkel teli gépkocsit vezettek, közölte a Lidovky.cz cseh hírportál szerdán. A forrás szerint Csehország egyike lehet azon országoknak, amelyeken keresztül a párizsi merényleteknél használt fegyverek Franciaországba kerültek. A francia állampolgárságú személyeket őrizetbe vették, és júniusban vádemelésre tettek javaslatot az illetékes hatóságok. Pavel Hanták, a rendőrségi osztály szóvivője a hírportált úgy tájékoztatta, hogy az őrizetbe vett franciák Szlovákiában vették a fegyvereket. (MTI)

10:40 Párizs üzleti negyedében, a La Défense-nál is terveztek merényletet a ma reggel óta ostromolt terroristák a Reuters információi szerint.

10:30 Az iskolák és az üzletek zárva vannak Saint-Denis központjában, és a Paris 8 Egyetem is felszólította hallgatóit és tanárait, hogy ne menjenek be.

10:20 Egy másik halott is van a magát felrobbantó nőn kívül, mondta a Le Monde-nak egy rendőrségi forrás. A Libération úgy tudja, egy terroristáról van szó.

10:10 A rendőrség közlése szerint öt rendőr sérült meg könnyebben.

10:05 A Le Monde szerint a Gare du Nord nincs lezárva, csak egy pletyka volt, ami villámgyorsan elterjedt reggel a neten.

10:00 „Hajnali négy körül lövésekre ébredtem. Lefeküdtem a padlóra a kisbabámmal. Szörnyű volt! Hallottam a robbanásokat és a fegyverropogást" – mondta el egy a Rue de la République-on lakó, Sabrine nevű nő a SkyNews tudósítójának. A ház, amelyben a nő élt, nem messze fekszik attól az épülettől, amelyet a rendőrség ostrom alá vett. A robbanás ereje megbontotta a plafont. Sabrine a kisfiával összekapaszkodva két és fél órán át hevert a padlón, miközben hallgatták a lövöldözést. „ A lépcsőház megsemmisült, az épület megrogyott. Olyan az egész, mint egy háborús övezet" – mondja a nő, aki tucatnyi utcabelijével most egy hotelben húzza meg magát.

Christian Hartmann / Reuters

09:45 A Franciaország és Oroszország által indított légi csapások során az utóbbi 72 órában Szíria északi részén 33 dzsihádistát öltek meg.

09:40 A rendőrségi akció még mindig tart, de a helyszínen lévő újságírók szerint a helyzet inkább nyugodtnak mondható. A Le Monde szerint a szituáció hasonlít a Mohammed Merah elleni művelethez. A toulouse-i és a montaubani merényletek gyanúsítottja ellen indított ostrom 2012-ben 32 óráig tartott.

09:30: Bombafenyegetés miatt néhány perccel a felszállás után visszatért a kairói repülőtérre az Egypt Air egyiptomi légitársaság Hurgadába tartó gépe. (MTI)

09:20 Az AFP szerint az egyik őrizetbe vett férfi azt mondta, két, belgiumból érkezett személyt szállásolt el a megrohamozott épületben. Állítása szerint nem tudta, hogy terroristák.

09:15 Ma reggel a párizsi 5-ös metróvonal Gare du Nord megállóját is lezárták.

09:00 A párizsi főügyész közleménye szerint szerda hajnalban, négy óra húszkor kezdődött a rendőrségi akció Saint-Denis-ben, ez még most is tart. Egy nő meghalt, ő a mellényébe rejtett bombát aktiválta. Három férfit, akik az épületben barikádozták el magukat, a RAID őrizetbe vett, egyelőre nem közlik, hogy kik ők. Egy nőt és egy férfit, akik az épület közelében tartózkodtak, szintén őrizetbe vettek. A Bataclanban robbantó két terrorista, Ismael Omar Mostefai és Samy Amimour családtagjait szabadon engedték.

08:50 Egy amatőr felvétel a hajnali lövöldözésről:

08:45 Az Air France egyik kényszerleszállást végrehajtó gépén utaztak az USA-ból Párizs felé a Tankcsapda zenekar tagjai szerda hajnalban. A repülő azonban Párizs helyett Salt Lake Cityben szállt le. Lukács László a Klubrádiónak azt mondta, különösebb átvizsgálás nem volt a repülőtéren, az út is zökkenőmentesen alakult, ám egyszer csak közölték, hogy a Utah állambeli Salt Lake Cityben leszállnak.

08:40 A terrorizmust korábban támogató brit férfiakat fogtak el a magyar rendőrök múlt szombaton a Békés megyei Lőkösházán, egy nemzetközi vonaton. (MTI)

08:30 "Elindultunk. Kezdjük." - ezt az SMS-t küldte 21:42-kor az egyik támadó, aki a Bataclanban robbantotta fel magát. A készüléket egy a klubhoz közeli kukában találták meg.   

08:20 Három ember meghalt, egyikük állítólag egy nő, aki felrobbantotta magát, egy másik embert egy mesterlövész lőtt ki, a harmadik halott pedig egy járókelő - ezt hallotta a Sky News helyszínen lévő riportere. Három embert előállítottak, több rendőr megsérült.

Reuters

08:15 Francois Hollande francia elnök, Manuel Valls miniszterelnök és Bernard Cazeneuve belügyminiszter már az Elysée-palotában tanácskozik.

08:10 A Sky News a helyszínen van, itt követheti az élő adást:

08:00 Azt egyelőre nem tudni, hogy a megrohamozott épületben megtalálták-e a belga Abdelhamid Abaaoudot. A férfi családja Brüsszel külvárosában, Molenbeekben él, az év eleje óta négy tervezett merénylettel kapcsolatban is felmerült a neve.

07:45 Háromnegyed nyolc környékén több robbanást is lehetett hallani, a rendőrség a lakosoknak azt tanácsolja, hogy maradjanak otthon. A Le Monde újságírója szerint háborús hangulat van.

Reuters

07:00 Saint-Denis központjában  az iskolák zárva maradnak, a munkába induló embereket elterelik a beavatkozás helyszínétől.

06:45 Az AP hírügynökségnek az egyik rendőrségi forrás azt nyilatkozta, hogy Abdelhamid Abaaoud egy épületben barikádozta el magát másik öt, felfegyverzett társával együtt.

Benoit Tessier / Reuters

06:30 A helyszín fölött helikopterek köröznek, a 13-as metróvonal egy szakaszon nem jár.

06:00 Az egyik helyi lakos elmondta, hajnali négy óra tízkor ébredt egy robbanás zajára, fegyverropogást hallott, majd megérkeztek a helikopterek. Más beszámolók szerint a lövöldözés fél öttől több mint egy órán keresztül folytatódott.

Reuters

05:45 Szerda hajnalban rendőrségi akció kezdődött Saint-Denis-ben, a célpont Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek egyik kitervelője.

Christian Hartmann / Reuters

05:40 Éjjel bombafenyegetés miatt megszakította útját Amerikában az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba. Mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.