Megerőszakolták őket, mégis szerették férjeiket

Megmentőikre tüzeltek a Boko Haram fogságából kiszabadított nők, akiknek a szakértők szerint intenzív pszichológiai kezelésre lesz szükségük. Hiába bántalmazták és erőszakolták meg őket újra és újra a szélsőséges szervezet tagjai, érzelmileg kötődnek hozzájuk.

Közel háromszáz, a Boko Haram által elrabolt lányt és nőt szabadított ki a nigériai hadsereg kedden, csütörtökön pedig további 60 nő és körülbelül 100 gyerek menekült meg a szélsőséges iszlamista szervezet fogságából.

Noha kedden még arról szóltak a hírek, hogy a tavaly áprilisban elrabolt chiboki lányokat nem találják, ma már a nigériai katonai szóvivő, Sani Usman azt mondta, egyelőre nem sikerült fényt deríteni a Boko Haram áldozatainak személyazonosságára. Mint mondta, a nők sokkos állapotban vannak, sokan átálltak az iszlamisták oldalára, akik élő pajzsként használták őket a keddi, az afrikai ország északkeleti részében fekvő Sambisa erdőségben történő rajtaütéskor.

Az elrabolt iskoláslányokra emlékeznek

A tavaly elrabolt iskoláslányokra emlékeztek a családtagok

Afolabi Sotunde / Reuters

A The Guardian egy neve elhallgatását kérő szaktanácsadóra hivatkozva azt írja, sokan magukénak érzik a csoport ideológiáját, mások pedig érzelmileg kötődnek azokhoz a férfiakhoz, akikhez erőszakkal kényszerítették őket házasságra.

A néhány hónapja Nigéria Yobe szövetségi államából kiszabadított 90 nő közül sokan már hazatértek, ám kivívták a közösség haragját, miután a rettegett fegyvereseket dicsőítették, mondván, ők jó emberek, akik jól bántak velük.

„Az a trauma, amit ezeknek a nőknek és gyerekeknek át kellett élniük, szörnyű” - mondja Netsanet Belay, az Amnesty International afrikai igazgatója. „Sokakat rendszeresen megerőszakoltak, szexrabszolgának adtak el vagy harcra kényszerítettek” - teszi hozzá. Utóbbit tapasztalta meg első kézből a nigériai hadsereg, akikre az élő pajzsként használt nők tüzet nyitottak.

Senki sem tudja pontosan, hány nő és gyerek lehet a szervezet rabságában, az Amnesty International e havi jelentése szerint 2014 óta csaknem kétezer lányt és nőt raboltak el - köztük a több mint kétszáz chiboki lányiskola diákjait.

A nigériai iszlamisták előszeretettel támadnak iskolákra. Nevük, a Boko Haram is azt jelenti, hogy a „Nyugati oktatás tiltott".

A szervezet a fiúkat sem kíméli. Mint ahogy lapunknak Laurent Duvillier, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai régiójáért felelős kommunikációs szakembere elmondta, akár négyéves gyereket is visznek. Sokukból kémeket faragnak, a kislányokat pedig szeretik öngyilkos merénylőként használni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.