Több száz lányt szabadítottak ki a terroristák karmai közül

Közel háromszáz, a Boko Haram által elrabolt lányt és nőt szabadított ki a nigériai hadsereg kedden. A több mint egy éve eltűnt chiboki lányokat azonban továbbra sem találják.

Nincsenek a Boko Haram fogságából kedden kiszabadított háromszáz lány és nő között az egy évvel ezelőtt Chibok településről elrabolt középiskolás lányok - közölte szerdára virradóra a nigériai katonai szóvivő, Sani Usman.

A nigériai hadsereg kedd este közölte, hogy csaknem háromszáz elrabolt lányt és nőt szabadítottak ki az afrikai ország északkeleti részében fekvő Sambisa erdőségben. A művelet során a Boko Haram több kiképzőtáborát elpusztították, és végeztek a radikális iszlamista csoport jó néhány fegyveresével is.

800 ezer gyerek menekült el a Boko Haram elől

Az ENSZ Gyermekalapjának jelentése szerint az elmúlt egy évben 1,2 millióra nőtt azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, és menekültként tengetik életüket Nigérián belül. Közülük 800 ezren még gyerekek.

Az afrikai országban több ezer gyermeket gyilkolnak meg, rabolnak el, kislányokat kényszerítenek akaratuk ellenére házasságra, kisfiúkat toboroznak katonának, és az is előfordul, hogy arra kényszerítik őket, öngyilkos merénylőként felrobbantsák magukat.

A katonaság az utóbbi hetekben bevette magát a Borno szövetségi állambeli Chiboktól mintegy 100 kilométerre fekvő Sambisa erdőbe, múlt héten szerdán azonban vissza kellett vonulniuk, felfüggesztve a hadműveletet, mivel a Boko Haram robbanószerkezeteket helyezett el a területen.

Most kedden azonban ismét lecsaptak a radikális szervezetre. A kiszabadított lányokat és nőket egyelőre orvosi vizsgálatnak vetették alá, még a családjukkal sem beszélhetnek - írja a CNN, mely nigériai tudósítójára hivatkozva azt írja, a hadsereg még mindig nem tudja, hol lehetnek a chiboki diáklányok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.