Még több újságírót ért el a bosszúhadjárat

A török hatóságok szerdán újabb 47 újságíró letartóztatását rendelték el.
A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatóparancsot a hatóságok Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - írja a Reuters.  

A Zaman korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legnagyobb kritikusa, Fethullah Gülen érdekeltségébe tartozott, de a török hatóságok márciusban megszállták a szerkesztőség épületét.

Szerdán házkutatást tartottak Sahin Alpay publicista lakásán is. Ő korábban a baloldali szekuláris Köztársasági Néppárt (CHP) tagja volt.

A török kormányzat Gülent vádolja a július 15-ei puccskísérlet előkészítésével, noha az Egyesült Államokban élő hitszónok ezt tagadja, és elítélte a 246 ember halálát követelő államcsínyt.

Hétfőn a hatóságok 42 újságíró letartóztatását rendelték el, köztük van a volt parlamenti képviselő Nazli Ilicak is. A puccskísérlet óta több mint 60 ezer embert rúgtak ki, vagy indítottak ellenük eljárást Törökországban.

„Vannak olyanok, akiket megvernek, megkínoznak, sőt, meg is erőszakolnak az ország hivatalos és nem hivatalos intézményeiben (...) Nem ehetnek, nem ihatnak, megtagadják tőlük az orvosi ellátást” - írta jelentésében az Amnesty International.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.