Megszállta az állam a legnagyobb ellenzéki szerkesztőséget

Tüntetők vették körül péntek este az ellenzéki Zaman médiavállalat isztambuli szerkesztőségét, miután a török rendőrök napközben megszállták az épületet. A demonstrációk szombaton folytatódtak.

A Zamanra azért szálltak rá a török hatóságok, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legnagyobb kritikusának, Fethullah Gülen iszlám hitszónok tulajdonába tartozik. Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de később szembeszállt vele, és próbálta őt megbuktatni. A hitszónok éppen ezért most az Egyesült Államokban él.

Hürriyet News információi szerint ezentúl egy kormány által megbízott testület felügyeli majd a szerkesztőség munkáját. A bíróság döntése nem csak a több mint 650 ezres példányszámú napilapot, de egy hírportált és több kisebb lapot is érint. A Zaman egyik újságírója azt mondta, a kormány ezzel egyértelműen el akarja hallgattatni az ország utolsó kritikus hangjait.

BBC azt írja, hogy az újság honlapja még működött szombaton, azon viszont egy darab hír sem volt a rendőrségi razziáról.

A Zaman támogatói pénteken a szerkesztőség köré gyűltek, hogy tiltakozzanak az állami átvétel ellen. "Harcolni fogunk a sajtószabadságért" - állt a legtöbb plakáton és molinón. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta a tüntetőket. A Zaman főszerkesztője, Abdulhamid Bilici a demonstrálóknak azt mondta, hogy a szabad médiát nem fogják elhallgattatni, és ha kell, akkor a falakra írnak majd. A tüntetések szombaton is folytatódtak.

A sajtószabadság állami korlátozása nemzetközi visszhangot váltott ki. Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a sajtószabadság súlyosan sérült Törökországban. A biztos szerint a pénteki események rendkívüli beavatkozásnak minősülnek, és nem lenne helye egy demokratikus társadalomban.

Törökországban nem először próbálnak médiumokat elhallgattatni. Tavaly két újságot és két televíziós csatornát is állami felügyelet alá vontak. Törökország tavaly 180 vizsgált ország közül a 149. helyen állt a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságról készült sajtószabadság-ranglistáján.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.