galéria megtekintése

Az újságírókat is elérte az állami bosszúhadjárat

4 komment

K. I.

Vannak olyan őrizetesek, akiket megvernek, megkínoznak, sőt, meg is erőszakolnak az ország hivatalos és nem hivatalos intézményeiben (...) Nem ehetnek, nem ihatnak, megtagadják tőlük az orvosi ellátást, és arra kényszerítik őket, hogy természetellenes testtartásban – úgynevezett stresszpozícióban – töltsenek el akár 48 órát – adott ki aggasztó jelentést az Amnesty International (AI), miután kutatói török ügyvédektől és orvosoktól tudomást szereztek a kegyetlen megtorlásról.

Saját állítása szerint  a nemzetközi jogvédő szervezet meggyőző bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy a török rendőrök számos olyan őrizetest megkínoznak, akiknek a gyanú szerint közül volt a Recep Tayyip Erdogan elnök elmozdítását célzó július 15-i puccskísérlethez. Ankarában természetesen azonnal tagadták a vádakat: – A gondolat, hogy az Európai Unióba vágyó Törökország nem tartja tiszteletben a törvényeket, egyszerűen abszurd – idézett a Guardian egy magas rangú kormányzati tisztviselőt.

Puccsellenes tüntetők az isztambuli Taksim téren
Puccsellenes tüntetők az isztambuli Taksim téren
Osman Orsal / Reuters

Az európai döntéshozókat azonban aligha nyugtatja meg, hogy hétfőn folytatódott a nagyszabású letartóztatási hullám, amelynek célkeresztjébe ezúttal 42 újságíró került.

 

– A puccskísérlet után számos sajtóorgánumot bezárattak, de ez az első alkalom, hogy független újságírókat neveztek meg – mondta a BBC Isztambulban tartózkodó tudósítója. A listán szerepel az egyik legelismertebb török publicista, közéleti személyiség, Nazli Ilicak is. Az újságírónőt három éve távolították el a kormánypárti Sabah napilaptól, mert kritikus hangon szólt több miniszterről, akik ellen korrupció miatt folyt vizsgálat.

Az újságírók elleni offenzíva a kormányzati hadjárat legújabb epizódja. Az ankarai vezetés azonban a hétvégén sem pihent. A rendkívüli állapot múlt hét csütörtöki kihirdetése után két nappal egy kormányrendelet értelmében bezárattak 1043 – a puccskísérlet előkészítésével vádolt –, Fethullah Gülenhez köthető magániskolát és kollégiumot, 1124 egyesületet, és több mint száz alapítványt. Erdogan arról is gondoskodott, hogy a letartóztatásban lévő gyanúsítottak a mostaninál hosszabb időt tölthessenek őrizetben.

Juncker ultimátumot küldött Erdogannak

Törökország nincs abban a helyzetben, hogy a közeljövőben csatlakozzon az Európai Unióhoz. Ha pedig ismét bevezetik a halálbüntetést, azonnali hatállyal leállítjuk a csatlakozási tárgyalásokat – nyilatkozta hétfőn Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a France 2 televíziónak. Több európai tagállam jelezte már, hogy Ankara a halálbüntetés visszaállításával végleg eljátszhatja a csatlakozási esélyeit, ám a bizottsági elnök kijelentése minden eddiginél fenyegetőbb üzenet volt.

Az intézkedéseknek a Taksim téren vasárnap rendezett demonstráció adott ünnepi színezetet. Erdogan pártja, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés (AKP), valamint az ellenzéki, szekuláris pártok félretették nézeteltéréseiket, s együtt vonultak a három éve kormányellenes tüntetéseknek otthont adó téren. A több százezres hétvégi demonstráción elítélték a puccsot, ám a legnagyobb ellenzéki párt, a szekuláris, balközép Republikánus Néppárt (CHP) vezetője, Kemal Kilicdaroglu azt mondta a tömegnek: „... győzött a demokrácia... de a kormányt nem szabad dühnek és bosszúnak vezérelnie." 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.