Magyar támogatás Auschwitznak: jövőre

Az auschwitzi emlékhely fenntartásához biztosított magyar hozzájárulás a jelenlegi tervek szerint a 2014-es költségvetés része lesz - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek.

A Népszabadság szombaton írta meg, hogy a tervek szerint a kormány jövőre, a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév kezdetén készül bejelenteni, mennyi pénzzel járul hozzá az auschwitzi emlékhely fenntartásához. Lapunknak a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője annyit mondott, hogy „a pénzügyi tervezés jelenleg zajlik a hozzájárulás mértékéről”.

Kaleta szombaton délelőtt ezt azzal egészítette ki az MTI-nek, hogy a hozzájárulás mértéke a jelenlegi tervek szerint a 2014-es költségvetés részét képezi majd, így a bejelentés annak megfelelően fog történni. Döntés rövidesen várható - tette hozzá. Lapunk úgy tudja, hogy a Miniszterelnökség eddig nem végleges koncepciója 80-150 ezer eurós összegre tesz javaslatot – nagyságrendileg ugyanannyira, amennyit a Auschwitz-Birkenau Alapítvány elnöke, Piotr Cywinski a Le Monde-nak nyilatkozva a héten kevesellt, és amennyit a francia lap nevetségesnek nyilvánított Magyarország érintettségéhez képest a zsidók deportálásában.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor helyén működő emlékhely és múzeum fenntartására az alapítvány 120 millió eurót kért a világ országaitól, amelyből százra eddig meg is van az ígéret. Németország hatvanmilliót, Lengyelország tízet, az Egyesült Államok és Franciaország fejenként ötmilliót ad. Az emlékhely egy része mielőbbi felújításra szorul, vannak olyan tégla- és fabarakkok, ahova évek óta nem engednek be turistákat az omlásveszély miatt. A műemléket évről évre egyre többen nézik meg: a látogatók száma 2011-ben 1,4 millió volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.