Mennyit ér a kegyelet?

A tervek szerint a kormány jövőre, a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév kezdetén készül bejelenteni, mennyi pénzzel járul hozzá az auschwitzi emlékhely fenntartásához. A Miniszterelnökség egyelőre nem végleges koncepciója 80–150 ezer eurós összegre tesz javaslatot.

 „A pénzügyi tervezés jelenleg zajlik a hozzájárulás mértékéről” – mondta lapunknak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

A francia Le Monde csütörtöki számában jelent meg egy cikk, amelynek címe: Magyarország vonakodik fizetni Auschwitz megőrzéséért. Piotr Cywinski lengyel történész, az auschwitzi haláltáborban létesített emlékhelyet gondozó Auschwitz-Birkenau Alapítvány elnöke elmondta: a megőrzéséhez szükséges 120 millió euróhoz az elmúlt négy évben 23 országból mintegy 100 millió eurós összegben érkeztek felajánlások.

„Egy ország viszont semmilyen felajánlást nem tett. Ez az ország húzza az időt, kifogásokat talál, miközben első helyen érintett: Magyarország” – áll a cikkben. A történész a lapnak elmondta, hogy 2009–2010-ben kezdett a magyar illetékesekkel tárgyalni, akik akkor a gazdasági válságra hivatkozva néhány év haladékot kértek. „Mostanában azt hallottuk, hogy 110 ezer eurót terveznek adni” – tette hozzá.

A Le Monde szerint ez nevetséges összeg a többi európai ország felajánlásához, de főleg a nemzeti múlthoz képest. „Saját tragédiáról van szó Magyarország esetében. Szimbolikus szempontból Auschwitz a világon a legnagyobb magyar temetőt jelenti.” A magyar kormány emlékévvé nyilvánította 2014-et, a holokauszt hetvenedik évfordulóját, amelyre számos rendezvénnyel készül. A részleteket a Miniszterelnökség lapunk birtokában lévő koncepciója tartalmazza. A koncepció a diplomáciai és nemzetközi kapcsolatokról szóló részben tér ki az Auschwitz-Birkenau Alapítvány támogatására.

Az előterjesztés megállapítja: olyan országok is hozzájárulnak a költségvetéshez, ahol nem volt holokauszt. (A koncepció nem a Le Monde cikkében szereplő országokat, hanem Máltát hozza példaként.) Viszont – olvasható – vannak olyan, a holokausztban érintett országok is, amelyek egyáltalán nem támogatják az alapítványt (például Litvánia, Lettország, Szlovákia). Mindebből az derül ki, hogy Magyarország mellett más államok is akadnak, amelyek nem támogatták az alapítványt (nem mintha ez bármire is mentség lenne).

A Miniszterelnökség által javasolt összegkeret szinkronban van a Piotr Cywinski által említett – és kevesellt – 110 ezer euróval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.