Lövések dördültek a fergusoni tüntetésen

Elszabadultak az indulatok a missouri kisvárosban, Fergusonban, ahol kedden éjjel tömegek vonultak az utcára egy rendőri intézkedés közben meghalt fekete férfi, Freddie Gray halála miatt.

Két embert lelőttek Fergusonban, miután tömegek vonultak az utcára egy nappal az április 19-én elhunyt Freddie Gray temetése után.

„Nem könnyű most a nyomozás, mikor köveket hajigálnak a rendőrök felé” - idézi a CNN Jeff Smallt, Ferguson város szóvivőjét, aki megjegyezte, egyelőre nem tudni, hogy a lövéseknek közük volt-e a tüntetésekhez vagy sem.

Egy helyi tisztviselő, Antonio French, Twitteren közzétett egy videót, melyen hallani lehet a lövéseket.

 

 

Mint írta, helikopterek köröztek a város felett, a rendőri erőszak ellen tüntetők pedig felgyújtottak egy mobilvécét is.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, amelyekben fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen feketék ellen.

Augusztus 9-én, Fergusonban lőtték agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis-i elővárosban hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. Darren Wilson rendőr ellen az esküdtszék nem emelt vádat.

Az amerikai igazságügy-minisztérium vizsgálata megállapította, hogy a fergusoni rendőrség rutinszerűen elfogult a feketékkel szemben az ellenük folytatott eljárások során: a rendőrök gyakran tettek rasszista megnyilvánulásokat, és a statisztikák szerint míg Ferguson 67 százaléka afro-amerikai, addig az őrizetbe vettek 93 százaléka fekete bőrű. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy az afro-amerikai állampolgárokat éri a legtöbb esetben rendőrkutya általi harapás is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.