Letartóztatták Erdogan „ellenségeit”

A török rendőrség razziát tartott kedden több tucat embernél, akiket illegális lehallgatással vádolnak. A helyi média szerint az akció Recep Tayyip Erdogan ellenfele, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen támogatói ellen irányult. A hatóságok több embert letartóztattak.

A rendőrségi razziákkal egy időben a belügyminisztérium 21 tartományban váltotta le a rendőrfőnököt. Azt még nem lehet tudni, miért került sor erre a lépésre – jegyzi meg a Reuters.

Török hírforrások szerint négy tartományban tartottak razziákat, köztük a fővárosban, Ankarában is. A rendőrség a „párhuzamos struktúrák" ellen lépett fel. Erdogan legalábbis ezzel indokolta a Gülen-hívek ellen lefolytatott akciókat. Az elnök azzal vádolja Fethullah Gülent vallási vezetőt, hogy megpróbálta megbuktatni a török kormányt.

A média szerint elfogatóparancsot adtak ki 28 ember ellen a TIB telekommunikációs hatóságnál és a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanácsnál.

Leszámolás

Decemberben tucatjával tartóztatták le a török 'puccsistákat', köztük a török televíziócsatornát működtető Samanyolu Media Group vezetőjét és az isztambuli rendőrség terrorelhárító részlegének volt parancsnokát. Részletek itt.

Erdogan belső köre ellen korrupciós vizsgálat zajlott Törökországban 2013 decemberében, amely részben lehallgatott beszélgetéseken alapult. A hanganyagokat kiszivárogtatták az interneten.

A török vezetés szerint a vizsgálat mögött Gülen állt a kormány megbuktatásának céljával. A bíróság tavaly decemberben elrendelte a muszlim vallási vezető letartóztatását, aki 1999 óta él önkéntes száműzetésben Pennsylvaniában.

Erdogan harcáról a 'belső ellenzékkel' itt olvashatnak bővebben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.