galéria megtekintése

Csata a „belső ellenséggel”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Szabadon engedték pénteken Törökországban a Zaman főszerkesztőjét, ám ezzel sem csitult a viszály az Erdogan-rendszer és a Nyugat, különösen az Európai Unió között. Ugyanakkor Ankarában járt magyar újságírók előtt illetékesek egyszerűen maguk mögé mutattak: a térkép önmagában szemléltette az ország felértékelődését.

Lekerült a bilincs Ekrem Dumanli, a milliós példányszámú Zaman török napilap főszerkesztőjének kezéről: ő egyike volt azoknak, akiket államellenes cselekmények gyanújával a múlt vasárnap vettek őrizetbe. A letartóztatásba helyezett két tucat médiamunkás harmadát engedték szabadon pénteken.

Nemzeti zászlóval díszített villamos Isztambulban
Nemzeti zászlóval díszített villamos Isztambulban
Reviczky Zsolt

Ennek ellenére középtávon is azzal kell számolni, hogy elmérgesedett Ankara, az Erdogan-rendszer, illetve a Nyugat, különösen az Európai Unió viszonya. Federica Mogherini, a 28-ak kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn bővítési biztos is bírálta a december 14-i médiarazziát, mondván, „szembemegy az európai értékekkel”. Az országon belül is érzékelni lehet kritikát, noha sokan a letartóztatási hullámot újabb epizódnak tartják az idén kormányfőből államelnökké avanzsált Recep Tayyip Erdogan és az egyesült államokbeli önkéntes száműzetésben élő hitszónok, Fethullah Gülen hatalmi versengésében.

 

A Zaman Gülen Hizmet (Szolgálat) elnevezésű szunnita, a szufizmus irányzatához kötött mozgalmának érdekeltségi körébe tartozik, ahogyan a december 14-i razzia másik célpontja, a Samanyolu tévé is. Működtetőiket Erdogan, aki bő évtizede Törökország ura „párhuzamos állam” kiépítésével vádolta meg, Orhan Pamuk Nobel-díjas írót pedig a „nemzetközi irodalmi lobbi” olyan képviselőjeként aposztrofálja a rendszer, aki a török kormányerőt, az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) igyekszik hitelteleníteni.

– Semmi sem szolgáltathat indokot az önkényre, a jogállamiság megsértésére - mondja kérdésünkre Muhammad Fehim, a Mazlumder török emberjogi szervezet illetékese. De nem mindenki látja ezt így a 77 milliós Törökországban, s ez az újságírói szolidaritásnak is határt szab.

– A vádaktól függetlenül, senkinek sem biztosíthat mentességet a foglalkozása az igazságszolgáltatás alól, állítja Taha Özhan, a kormánypárti Sabah napilap publicistája. Ő hitelt ad annak, hogy a 73 éves Gülen vezette Hizmet államot épít ki az államban, ügyészek és bírók is a soraiba tartoznak, és ezek az emberek olyanokon ütnek rajta, akiknek felelősségre vonása nem állami, hanem „güleni” érdek. Pénteken maga Gülen ellen is letartóztatási parancsot adtak ki.

Erdogan, aki két hete – mint demokráciát – az Egyesült Államokat is lefitymálta, a razziák után az Európai Uniónak is visszaüzent: törődjék a maga dolgával! Miközben a vezető nyugati sajtó temetni látszik a török demokráciát, a 60 éves Erdogan nyeregben érzi magát. Törökország tizenöt éve uniós tagjelölt, 2005-ben pedig a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdhette, ám integrációja egy helyben topog.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke nem akar további bővítést a mandátuma alatt, azaz legalább 2019-ig. De előre látható, hogy azután sem éppen a törökökért rajonganak majd Nyugat-Európa vezető tagállamai: a franciáknál, a briteknél, a hollandoknál is egyre hangosabbak az EU-szkeptikusok, a bevándorlásellenesek. A pesszimista hangulat a törököket is eléri: két, egybehangzó felmérés szerint is a megkérdezetteknek csak 28 százaléka tartaná jó dolognak az uniós csatlakozást; ez tíz százalékpontos visszaesést jelent még fél évvel ezelőtthöz is.

Azt nem lehet állítani, hogy a Nyugat és Kelet között kapcsolatot biztosító ország – nem mellesleg a NATO tagállama – elszigetelődött volna. Egy magyar újságírócsoport hatnapos decemberi látogatása idején Mogherini, Hahn és egy további uniós biztos mellett David Cameron brit és Matteo Renzi olasz kormányfő egymásnak adta a kilincset Ankarában, miközben Ahmet Davutoglu török kormányfő Varsóban vizitelt. Előzőleg pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen Ankarában mondta fel a Déli áramlat gázvezetéket, török megoldást ajánlva helyette.

Ottjártunkkor a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség illetékese egyszerűen a háta mögé, a térképre mutatott, hogy érzékeltesse országa geopolitikai felértékelődését. Északra az orosz–ukrán válság, keletre a Nyugat mumusa, Irán található, míg délre a szíriai polgárháború tombol, nyugaton pedig az uniós lélegeztetőgépre kapcsolt Görögország vergődik. Törökországra pedig nemcsak az oroszoknak van szükségük, hanem az EU-nak is, például az azeri gáz szállításához, az izraeli gáz majdani értékesítéséhez, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harchoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.