Letartóztatási hullám Törökországban

A török terrorelhárítás vasárnap reggel az ország egy tucatnyi városában, így Isztambulban több embert is letartóztatott a Recep Tayyip Erdogán elnököt bíráló, az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen hívei közül.
A Hürriyet Daily News szerint 14 személyt vettek őrizetbe, köztük a televiziócsatornát működtető Samanyolu Media Group vezetőjét, Hidayet Karacát, s a csatorna egyik producerét és forgatókönyvíróját. Letartóztatták az isztambuli rendőrség terrorelhárító részlegének volt parancsnokát, Tufan Ergüdert.

Erdogan és a török kormány Gülen mozgalmát puccs előkészítésének tervével vádolja. Az Anatolia hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint nagyobb tömeg gyúlt össze az Isztambul külvárosában lévő napilap, a Zaman hivatali épületénél, amely írásaival ugyancsak Gülen imám nézeteihez áll közel. A bejáratnál kora reggeltől tartózkodó tömeg megakadályozta, hogy a rendőrség bárkit is őrizetbe vegyen a napilap munkatársai közül. A Twitteren már napok óta keringtek hírek a készülő rendőrségi akcióról, ennek tulajdonítható, hogy szimpatizánsok „őrséget" álltak az épületnél.

A félhivatalos Anadolu hírügynökség értesülése szerint a mostani rendőrségi akcióban eredetileg 32 embert akartak őrizetbe venni még egy 2010-ben lefolytatott vizsgálat miatt, amelyben a Gülenhez közel álló média hamis vádjai alapján lecsaptak a Tahsiye szervezetre, amelynek tagjait az al-Kaidához közel állókként bélyegeztek meg. Akkor 122 embert tartóztattak le. Közülük a Gülennel szemben álló imám, Mehmet Dogan 17 hónapot töltött börtönben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.