Lemondott az iraki miniszterelnök

Núri al-Maliki az állami tévében jelentette be, hogy "a politikai folyamatok és az új kormány megalakulásának megkönnyítése érdekében" lemond "barátja", Haider al-Abadi párttársa, a jelenlegi helyettes szóvivő javára. A bejelentéskor párttársai álltak mellette. Az EU-s külügyminiszterek azonnali ülést hívtak össze az iraki válság kapcsán, az ENSz BT is várhatóan ma dönt szankciókról.

 

Ahmed Saad / Reuters

 

Maliki 2006-tól volt Irak miniszterelnöke, de már sokan kérték korábban, hogy mondjon le, mivel az egyre mélyülő iraki válságot betudták annak, hogy régóta tölti be az ország vezető pozícíóját. Az iraki kormányt sokan vádolták azzal, hogy nem tud úrrá lenni az ISIS terjeszkedésén, amely így jelentős és nagy kiterjedésű területeket foglalt el északon. A szunnita felkelők offenzívája egy biztonsági és humanitárius válságot is eredményezett. Az ENSz becslései szerint 1,2 millió iraki hagyta el otthonát, jelenleg pedig a jazidik menekültek a Szindzsár-hegyre a terroristák elől. A világszervezet emiatt hármas sürgősségi szintű humanitárius válságot állapított meg.

Maliki korábban azt hangoztatta, hogy a parlamenti többségben lévő síita párt vezetőjeként az ő feladata a kormány megreformálása. A várhatóan helyébe lévő Abadi 61-62 éves lehet (interneten csak születési évét jelölik meg). Szaddam Husszein vezetése alatt egészen 2003-ig Angliában volt száműzetésben, Irakba való visszatérése után több fontos politikai pozíciót töltött be. 

Az ENSZ és Amerika örömmel fogadta a lemondást.

Legfőbb lépés az iraki egység megvalósulása érdekében – így jellemezte az amerikai biztonsági szóvivő Maliki lemondását. 
Barack Obama amerikai elnök támogatását ajánlotta fel az új miniszterelnöknek, mondván, hogy Abadi "még mindig nagy kihívás előtt áll egy egységkormány megalakításában, de szívesen segítünk, ha ez a jó irányba halad."

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a lemondás lehetővé teszi majd egy országos támogatottságú kormány megalakulását, amely azonnal tud majd súlyos kérdéseket is rendezni.

Az EU külügyminiszterei azonnali gyűlést hívtak össze Brüsszelben pénteken, hogy megtárgyalják, adnak-e fegyveres segítséget a kurdoknak a dzsihádisták ellen. Erről nagyjából 20 miniszter dönt majd. Az azonnali ülést a francia külügyminiszter, Laurent Fabius hívta össze, aki kritizálta az EU-t,amiért nem reagál az iraki helyzetre. Franciaország július végén jelentette be, hogy menedékjogot ad az iraki keresztényeknek, akiket (nőket és gyerekeket is) a szunnita szélsőségesek gyilkolnak, keresztre feszítenek vagy épp lefejeznek. Németország pedig ma kezdi meg  az összesen 36 tonna segély (sátrak, orvosi felszerelés és élelmiszer ) szállítását az iraki menekülteknek. A hirado.hu szerint a német hadsereg, a Bundeswehr szállító repülőgépei Törökországon keresztül mennek majd Irakba.

Franciaország és az USA már megkezdte a fegyverszállításokat  a pesmergáknak, a kurd harcosoknak.

Az ENSz BT várhatóan pénteken hoz majd döntést az üggyel kapcsolatban. A legvalószínűbb, hogy a világszervezet szankciókkal sújtja azokat az országokat, amik pénzelik vagy támogatják bármilyen módon az ISIS-t.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.