Franciaország menedékjogot ad az iraki keresztényeknek

Az Iszlám Állam korábban ultimátumot adott a keresztényeknek: megtérnek, fizetnek vagy meghalnak. Franciaország most bejelentette, kész befogadni az Irakban élő keresztényeket.
Felháborító a keresztények üldözése, ezért ad Franciaország menedékjogot az Iszlám Állam által elfoglalt területekről érkezőknek.

„Franciaország a leghatározottabban elítéli a visszaéléseket. Az ISIS által adott ultimátum a Moszulban élő keresztény közösségeknek a végső, tragikus példája annak, amit a dzsihadista csoport jelent Irakban, Szíriában és máshol is az ott élő, a történelem során integrálódott népeknek." – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter és Bernard Cazeneuve a francia belügyminiszter hétfőn egy nyilatkozatban. - „Készen vagyunk arra, ha ( a keresztények) szeretnék, hogy megkönnyítsük a menekültjogi procedúrájukat Franciaországban. Állandó kapcsolatban vagyunk helyi és országos hatóságokkal, hogy biztosítani tudjunk mindent a védelmük érdekében."

Az Irak északi részeit elfoglaló iszlámisták korábban felhívást intézett a keresztény közösségekhez, áttérnek az iszlám hitre, adót fizetnek vagy egyiket sem teszik, de akkor meghalnak. Emiatt csak Moszulban több száz keresztény család kényszerült otthonainak elhagyására. A 36 millió lakosú Irakban a lakosság nagyjából 5 százaléka, 1,3 millió fő keresztény vallású.

Az ENSz Biztonsági Tanácsa már elítélte a kisebbségek üldözését, emberiség ellenes bűntettnek minősítve azt.

Núri al-Maliki a hónap elején szintén elítélte a keresztények elleni felhívást és arra utasította a kormányt, hogy segítse azokat, akik hajléktalanná váltak.

2003 előtt több mint egymillió keresztény élt Irakban, köztük 600 ezren Bagdadban és 60 ezren Moszulban, de sokan éltek Kirkukban és Baszrában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.