Léggömbökön érkezett a Kim Dzsong Un meggyilkolásáról szóló film Észak-Koreába

Egy dél-koreai aktivista négy részletben több mint nyolcvanezer DVD-t dobott át Észak-Koreába Az interjú című filmből, amelyben két amerikai műsorvezető végez Kim Dzsong Unnal.

„A rezsim gyűlöli ezt a filmet, mert embernek mutatja Kim Dzsong Unt, nem istennek. Fél és sír, mint bárki más, aztán megölik” – idézi a férfit a CNN.

Seth Rogan vígjátékában az észak-koreai diktátor egy Katy Perry-imádó, érzékeny lelkű, apakomplexusos férfiként jelenik meg, ami homlokegyenest ellenkező képet fest róla, mint amilyet Kim Dzsong Unról a phenjani állami médiában láthatnak az emberek.

Észak-Korea hatalmas támadást indított a Sony ellen

A Guardians of Peace, azaz A béke őrzői névre hallgató hackercsoport november végén támadást intézett a Sony Pictures ellen. December elején több, még be nem mutatott filmet, aztán a Sony elektronikus levelezéseit, a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számát és fizetési adatait is közzétették a hackerek.

A csoport decemberben terrortámadással fenyegette meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorra tűzik Az interjút, ami miatt a Sony Pictures úgy döntött, nem mutatják be a mozikban 2014. december 25-én. Januárban korlátozottan, de mégis vetíteni kezdték, a Kim Dzsong Un elleni merényletről szóló film pedig így is nagy siker lett, néhány nap alatt rengeteg pénzt hozott a Sony konyhájára. Az Egyesült Államokban és Kanadában a Google Play, a YouTube Movies, a Microsoft Xbox Video platformokon, valamint a Sony egy saját, külön e célra létesített csatornáján tették hozzáférhetővé a filmet, amelyet két napra 5,99 dollárért lehet kikölcsönözni és 14,99 dollárért lehet megvásárolni.

Li szerint egyébként a Rogan és James Franco főszereplésével készült film egyáltalán nem vicces, kifejezetten vulgáris. A DVD-k mellé némi pénzt és olyan röpiratokat tett, amelyek bírálják Kim Dzsong Un rezsimjét. A léggömböket január óta négy alkalommal, többnyire szombat esténként engedte a levegőbe.

Mint mondja, most már óvatos, az észak-koreai hadsereg tavaly októberben ugyanis tüzet nyitott az akkor a levegőben lévő léggömbökre, ami tűzpárbajt robbantott ki Észak- és Dél-Korea között a két ország határán. Li azóta a helyiektől is tart, akik nehezményezik, hogy veszélybe kerül az életük az aktivista miatt. Ezért az éj leple alatt, a nyilvánosságot kerülve küldi át a csomagokat a másik oldalra.

„Ha megmondod az igazat Észak-Koreában, meghalsz. De innen biztonságban tudathatom az emberekkel, mi zajlik az országban” – mondta a CNN-nek. Azt, hogy mi lesz a filmekkel, megnézi-e azokat bárki, vagy elolvassák-e a röpiratokat, nem tudja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.