Kuvait is visszahívja iráni nagykövetét

Kuvait is visszahívja iráni nagykövetét, ahogy korábban Szaúd-Arábia, Bahrein, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek is hasonlóan döntött az elmúlt két napban. A szunnita országok és a síita nagyhatalom közti diplomáciai viszony Nimr-al Nimr síita hitszónok kivégzése miatt romlott meg.

Kuvait kedden jelentette be, hogy visszahívja iráni nagykövetét, miután Teheránban támadás érte a szaúdi királyság nagykövetségét, és iráni konzulátusát, Nimr-al Nimr hitszónok január 2-ai kivégzése miatt.

Az iráni fővárosban történtek miatt vasárnap Szaúd-Arábia, hétfőn pedig Bahrein, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek is megszakította a diplomáciai kapcsolatait Iránnal - írja a BBC.

A közel-keleti diplomáciai viszályban az ENSZ, az Egyesült Államok és Törökország is nyugalomra inti a szemben álló feleket.

lapunknak nyilatkozó Közel-Kelet-szakértő szerint háborúhoz nem vezethet Szaúd-Arábia és Irán megromlott viszonya, ugyanakkor a szunnita szaúdi uralkodóház mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a nemzetközi elszigeteltségből visszatérő, a királyságnál jóval nagyobb lélekszámú és katonailag is erősebb Irán legyen a térség domináns hatalma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.