Szaúdi–iráni háború nem lesz, mások fognak szenvedni

Háborúhoz nem vezethet Szaúd-Arábia és Irán egyre hevesebb verbális konfliktusa a hétvégi szaúdi tömeges kivégzések nyomán. A két ország párbaja helyettes háborúkban zajlik, a szíriai vagy a jemeni rendezésre minimális az esély.
Irán is szeret beleszólni egyes közel-keleti államok belügyeibe, de Szaúd-Arábia az elmúlt jó egy évben – Szíriától kezdve Libanonon és Irakon át Jemenig – rátett több lapáttal. Rijád saját fontosságát és megkerülhetetlenségét szeretné „felnagyítani" a térségből részben visszavonult szövetségese, az Egyesült Államok szemében. Ugyanakkor a szunnita szaúdi uralkodóház mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a nemzetközi elszigeteltségből visszatérő, a királyságnál jóval nagyobb lélekszámú és katonailag is erősebb Irán legyen a térség domináns hatalma – erről Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense beszélt lapunknak az Irán, illetve a Szaúd-Arábia és szövetségesei, az Öböl-menti monarchiák között egyre élesedő konfliktus kapcsán.
Nimr halála után megmozdult a síita világ...
Nimr halála után megmozdult a síita világ...
Essam al-Sudani / Reuters

Szaúd-Arábiában szombaton 47 embert végeztek ki. Többségük az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szunnita szélsőséges volt, négyen viszont az iszlám síita ágához tartoztak. A kivégzettek között volt a szunnita monarchiát rendszeresen élesen bíráló síita hitszónok, Nimr al-Nimr sejk is. Miután Teheránban tüntetők megrohanták és részben felgyújtották a szaúdi nagykövetséget, Rijád megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A szaúdiak lépését Bahrein és Szudán is követte. A síita többségű Irakban pokolgépes merényletet követtek el két szunnita mecset ellen – írta az MTI.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításáról hozott rijádi döntés Csicsmann Lászlót meglepte, a Közel-Kelet-szakértő ugyanakkor nem számít arra, hogy a Szaúd-Arábia és Irán közötti viszály háborúvá fajul.

Dúl így is elég „helyettes háború", „kiszervezett fegyveres konfliktus" a két regionális hatalom között – elég a szíriai vagy a jemeni polgárháborúra utalni. Teherán és Rijád viszályát ugyanakkor az elmúlt hónapokban több minden megterhelte. Decemberben a szaúdiak összetrombitálták a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szemben álló minden szír ellenzéki (fegyveres) csoport képviselőjét – Iránt nem hívták meg. S szintén lezáratlan a 2015. szeptemberi mekkai zarándoklat alatt bekövetkezett tömegtragédia, amelyben több mint kétezer zarándok, köztük több mint 460 iráni vesztette életét.

...és égtek a szaúdi uralkodót, Szalman királyt ábrázoló bábuk
...és égtek a szaúdi uralkodót, Szalman királyt ábrázoló bábuk
Thaier Al-Sudani / Reuters

A Corvinus Egyetem docense szerint a viszály minimálisra csökkenti a szíriai, valamint a sokkal kisebb nemzetközi figyelmet kapó jemeni konfliktus tárgyalásos rendezésének esélyét. Rijád minél előbb eltüntetné Aszadot, Teherán egyelőre ragaszkodik hozzá. A rivalizálás felerősödésében jelentős szerepet játszik Amerika hiánya: Barack Obama elnöksége alatt az Egyesült Államok katonailag is kivonult a térségből. Washington most megpróbál lavírozni. A régi szövetséges Szaúd-Arábiát nem akarja elveszíteni, de Obama külpolitikai örökségének egyik legfontosabb pontja az Iránt páriából legitim nemzetközi szereplővé emelő nukleáris alku.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.