Marad a magas terrorkészültség a franciáknál

Manuel Valls francia miniszterelnök hétfőn arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy még mindig rendkívül magas annak a veszélye, hogy újabb terrorcselekményt követnek el fegyveresek Franciaországban.

A francia miniszterelnök közlése szerint a koppenhágai merénylet után továbbra is érvényben maradnak a rendkívüli biztonsági intézkedések.

A januári párizsi merényletsorozat után, melyben iszlamista szélsőségesek tizenhét emberrel végeztek, több tízezer katonát mozgósítottak Franciaországban, hogy megvédjék a fontosabb épületeket és nyilvános helyeket. A francia titkosszolgálatok állományát is bővítették - írja a Reuters.

Manuel Valls miniszterelnök utalt arra is, hogy a szombati, koppenhágai támadás után még erősebb fellépés szükséges az „iszlám fasizmussal" szemben. Valls hozzátette: mindaddig meghosszabbítják a biztonsági intézkedéseket, amíg fennáll egy esetleges terrortámadás veszélye.

Szombaton Omar Abdel Hamid el-Hussein Koppenhágában egy vitadélutánnak helyszínt adó kávézóra, a Krudttoendenre zúdított golyózáport, a rendezvény egy résztvevőjét megölve és három rendőrt megsebesítve, majd órákkal később, éjfél után a Krystalgade utcában lévő koppenhágai központi zsinagógánál lőtt agyon egy férfit és sebesített meg még két rendőrt. A dán rendőrség a támadások után néhány órával lelőtte el-Husseint, vasárnap pedig elfogta a férfi két segítőjét.

Mindeközben több mint kétszáz zsidó sírt gyaláztak meg a franciaországi Sarre-Unionban. A francia miniszterelnök a lehető legerősebb választ ígérte a rongálásra. és marasztalta a francia zsidóságot . Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanis a koppenhágai merénylet után újra arra kérte az európai zsidóságot, hogy emigráljanak Izraelbe. Valls elmondta, hogy Franciaország nem szeretné, ha a zsidók elhagynák az országot, és sajnálatát fejezte ki Netanjahu kijelentéseivel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.