galéria megtekintése

Két hete jött ki a börtönből a koppenhágai merénylő

16 komment

NOL

Omar Abdel Hamid el-Hussein szombaton először egy szólásszabadságról tartott vitadélutánnak helyszínt adó kávézóra zúdított golyózáport, egy embert ölve és hármat sebesítve meg, majd a központi zsinagógánál lőtt fejbe valakit. A rendőrök vasárnap hajnalban végeztek vele. Két hete engedték ki a börtönből, ahol egy 2013-as késelés miatt ült.

Rendőrségi források hivatalosan még nem erősítették meg a hírt, de a dán sajtó szerint Omar Abdel Hamid el-Hussein volt neve annak a huszonkét éves dán férfinak, aki szombaton két embert megölt, öt rendőrt pedig megsebesített egy koppenhágai kettős merényletben. Hussein először egy vitadélutánnak helyszínt adó kávézóra, a Krudttoendenre zúdított golyózáport, a rendezvény egy résztvevőjét ölve és három rendőrt sebesítve meg, majd órákkal később, éjfél után a Krystalgade utcában lévő koppenhágai központi zsinagógánál lőtt agyon egy férfit és sebesített meg még két rendőrt. A hajtóvadászat vasárnap reggel ötig tartott, amikor Husseint agyonlőtték a koppenhágai Nørrebro pályaudvar melletti lakásánál, ahol ő nyitott tüzet először a kivezényelt rendőrökre.

Helyszínelés éjszaka a kávézó elleni merénylet után
Helyszínelés éjszaka a kávézó elleni merénylet után
Liselotte Sabroe/Scanpix Denmark / Reuters

A nap folyamán tartott sajtótájékoztatókon a dán hatóságok Husseinről csak annyit árultak el, hogy a terrorelhárítás ismerte, arra viszont nincs bizonyíték, hogy valaha is járt volna Szíriában vagy Irakban. Este a DR közszolgálati rádió, a TV2 televízió és az Ekstra Bladet című lap szellőztette meg először, hogy kiről is van szó. Kiderült, hogy Hussein kisstílű gengszter, akit illegális fegyverviselés és bűnszervezetben való részvétel miatt el is ítéltek már. Az Ekstra Bladet írja, hogy a férfit legutóbb két hete engedték ki a börtönből, ahol súlyos testi sértésért ült., miután 2013 novemberében egy vonaton megkéselt valakit. Itt lehet megnézni egy képet róla.

 

Egy korábbi rendőrségi közleményből derült ki, hogy Hussein szombaton taxival hajtott el a kávézótól vissza egy lakásra a nørrebrói Mjølnerparkenben. Délután negyed ötkor érkezett és 4 óra 37 perckor távozott, de ekkor a biztonsági kamerák felvételei alapján még nem lehetett tudni, hogy kicsoda. Amikor tizenkét órával később, vasárnap reggel 4 óra 50 perckor visszatért, már várták. Mivel a rendőri felszólításokra, hogy igazolja magát, lövésekkel válaszolt, végeztek vele. A lakásban a nap folyamán házkutatást tartottak, amelyen szemtanúk szerint a helyszínelők aztán egy műanyag zsáknyi bizonyítékot gyűjtöttek össze.

A nyomozás részeként délután dán kommandósok razziát tartottak egy nørrebrogade-i internetkávézóban. Négy embert vettek őrizetbe, az egyiküket bilincsben vitték el a helyszínről – jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a DR.

Ami az európai dzsihadistákat illeti – írja eközben a Daily Mail –, az országlakók számához viszonyítva Belgium után Dániából vállalkoznak a legtöbben arra a kalandra, amelyet egy szíriai, iraki vagy jemeni út jelent és a harc a szunnita szélsőséges Iszlám Állam vagy az al-Kaida oldalán. A visszatérőket Nagy-Britanniától eltérően a skandináv országban egyébként nem átvilágítás és esetleg vádemelés, hanem rehabilitációs program várja. Ezt a programot amelyet eredetileg még azok számára indítottak el, akik Basár el-Aszad elnök rezsimje elleni szálltak be a szíriai polgárháborúba. Az állami jóindulat akkora, hogy a Szíriában harcoló dánok családja számára néha a hatóságok kutatják fel a tékozló fiút és engedik meg a Skype-beszélgetés lehetőségét is.

„Osztozunk a gyászban”

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök vasárnap reggel így nyilatkozott a kettős merényletről: „Ez egy szomorú reggel, részvétünket fejezzük ki és együtt érzünk az áldozatok családjával. Két ártatlan ember veszítette el az életét a Dánia elleni cinikus terrorcselekményben. (...) Biztatok mindenkit, hogy kövesse a hatóságok utasításait és legyen éber. Senki nem úszhatja meg a nyílt, szabad és demokratikus Dánia elleni támadást” – mondta a miniszterelnök.

Mette Frederiksen igazságügyi miniszter (balra) Thorning-Schmidttel az oldalán egy vasárnapi miniszterelnöki sajtótájékoztatón
Mette Frederiksen igazságügyi miniszter (balra) Thorning-Schmidttel az oldalán egy vasárnapi miniszterelnöki sajtótájékoztatón
Simon Laessoe / Scanpix / Reuters

A Krudttoenden kávézónál végrehajtott merénylet halálos áldozata az 55 éves dán filmrendező, Finn Nørgaard, a konferencia egyik résztvevője volt. A központi zsinagógánál egy fiatal önkéntest, a 37 éves Dan Uzant lőtték agyon egy bármicvó alatt, amelyen mintegy 80 ember vett részt. E második támadás miatt Menachem Margolin, az európai zsidó szervezetek ernyőszervezete,  European Jewish Association (EJA) elnöke egy vasárnapi közleményben huszonnégy órás állami védelmet követelt a kontinens zsinagógáinak és zsidó kulturális központjainak. A rabbi szerint az Európai Unió nem lép fel kellő eréllyel az antiszemita támadások és a „burjánzó antiszemitizmus” ellen.

Thorning-Schmidt vasárnap egyébként elment a zsinagógába, ahol azt mondta, a zsidóság nagy és integráns része a dán társadalomnak. „Osztozunk a gyászban és együtt védjük meg Dániát a tegnap estihez hasonló támadásoktól" – hangsúlyozta a miniszterelnök asszony. Thorning-Scmidt egy csokor virággal és főhajtással tisztelgett Uzan emléke előtt.

Az egyik biztonsági kamera felvétele a merénylőről szombaton
Az egyik biztonsági kamera felvétele a merénylőről szombaton
Københavns Politigård/PA

Dániában a szolidaritás egyébként tényleg működik. Késő délután a zsinagógánál több száz ember gyűlt össze részvétet nyilvánítani Uzan halála miatt. „Zsidó vagyok. Muzulmán vagyok. Keresztény vagyok. Dán vagyok. És nem hagyom, hogy a félelem uralkodjon” – hangzik az egyik megható írásos üzenet. Koppenhágában most nem is a félelem, hanem a megdöbbenés az úr. A Guardian riporterének, Angelique Chrisafisnek erről valaki azt mondja, várni lehetett, hogy bekövetkezik valami hasonló, de így is hatalmas a sokk, iszonyat, ami történt.

Az ügyben megszólalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki Izraelbe vándorlásra szólította fel a dán zsidóságot, a közlése szerint „nyílt karokkal” várt érkezésre viszont egyelőre várni kell, Jair Melchior dán főrabbi legalábbis visszaszólt Netanjahunak, leszögezve, a terror nem ok az Izraelbe történő kivándorlásra.

A két merénylet óta Koppenhága belvárosában hatalmas a rendőri készültség, az utcákon kommandósok cirkálnak, a levegőben helikopterek köröznek. Thorning-Schmidt a Krudttoenden elleni merényletet szombaton egyértelműen terrorista támadásként ítélte el. Párizst másolta – nyilatkozta eközben a merénylőről az AFP-nek a januári terror három napjára, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségében és egy kóser szupermarketben történt mészárlásra utalva Michael Gelvan, a Nordic Jewish Security Council nevű szervezet elnöke.

Emlékezés az áldozatokra este a zsinagógánál
Emlékezés az áldozatokra este a zsinagógánál
Leonhard Foeger / Reuters

A Krudttoenden elleni merényletben a célpont minden valószínűség szerint a svéd karikaturista, Lars Vilks volt, aki a 2007-ben vonta magára az iszlamista szélsőségesek haragját egy Mohamed prófétát kutya testében megörökítő rajzzal. Vilks ép bőrrel megúszta a kávézóra zúdított golyózáport.

Charlie Hebdo, Chapel Hill, Koppenhága. Nincs kompromisszum a szólásszabadságért vívott küzdelemben. És a bigottság elleniben sem – twittelte vasárnap Kenan Malik, a New York Times újságírója. Ettől függetlenül a németországi Braunschweigben a koppenhágai kettős merényletre hivatkozva „iszlamista támadás konkrét veszélye miatt" a kezdés előtt mindössze 90 perccel lefújtak egy karnevált. „A pályaudvarra érkezők közül sokan már felvették jelmezüket, és nagyon csalódottak voltak, de nem akartunk semmilyen kockázatot vállalni" – mondta Thomas Geese braunschweigi rendőrségi szóvivő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.