Kollektív bűnként csapódhat le a „pizzabomba”

Kelemen Hunor attól tart, hogy a román társadalom a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyveli el, miután a román média nagy része a kollektív bűnösség elve alapján tálalja a robbantási kísérlet miatt előzetesbe helyezett hatvannégy vármegyés Beke Mihály Attila esetét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóirodája szerint Kelemen Hunor elnök Klaus Iohannis államelnökkel és Dacian Cioloș kormányfővel folytatott tájékoztató beszélgetését követően az Európai Unió tagállamai bukaresti nagyköveteinek címzett levelében ismertette a kézdivásárhelyi történésekkel kapcsolatos álláspontját. Eszerint „komoly aggodalomra ad okot”, hogy a kézdivásárhelyi történéseket az eljáró hatóságok nyomán a román média nagy része a kollektív bűnösség elve alapján tálalta, az eredmény pedig az lehet, hogy a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyveli el a román társadalom.

(Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, a román ügyészség gyanúja szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének tagjai október 10-i találkozójukon azt tervelték ki, hogy összeállítanak egy robbanószerkezetet, amelyet Románia nemzeti ünnepén, Kézdivásárhelyen hoznak működésbe a katonai parádé útvonala közelében.)

– Aggodalmainkról az elmúlt napokban alkalmam volt tájékoztatni az államfőt és a miniszterelnököt is, akik egyaránt osztották aggályainkat, azonban megnyugtattak abban a tekintetben, hogy a történtek nem jelentenek irányváltást a romániai magyar kisebbséghez való viszonyban. Ezért talán nem ok nélkül bízhatunk abban, hogy az elmúlt napok turbulenciái nyomán a román és a magyar közösség viszonya ismét normalizálódik – hangsúlyozta Kelemen Hunor abban az angol nyelvű tájékoztató levélben, amelyet december 9-én, szerdán juttatott el az Európai Unió tagországai bukaresti nagyköveteinek a kézdivásárhelyi történések kapcsán.

Az RMDSZ elnöke a sajtóiroda szerint a „médiamanipuláció miatt” tartotta fontosnak a tagállamok diplomatáinak a tájékoztatását, levelében részletesen ismertette a december 1-jén kirobbant ügy eddig ismert adatait és „a közvélemény által továbbértelmezett vonatkozásait”. Kelemen Hunor nyomatékosan kitért azokra a súlyos torzításokra és manipulatív értelmezésekre, amelyek hosszú távon meghatározhatják többség és kisebbség viszonyát. Nehezményezte azt is, hogy az illetékes hatóságok által még nem tisztázott ügyet a közéleti fórumokon azonnal összekapcsoltak a párizsi terrorcselekményekkel,

a sajtó pedig napokig a romániai magyarokra vonatkozó összeesküvés-elméletekkel volt tele.

– Az ügyész eljárása és a kialakuló médiahisztéria nem maradt nyom nélkül a többségében magyarok lakta Kézdivásárhely közösségében sem. Az elmúlt napokban százak tüntettek folyamatosan Beke szabadon bocsátása mellett és a média méltatlan támadásai ellen – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor. Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet elutasít mindenfajta szélsőséget, és úgy véli, a romániai társadalom továbbra sem engedhet az ilyen jellegű hangulatkeltésnek.

– A leghatározottabban visszautasítjuk azt, hogy a román politika és média egyes képviselői egy egész közösséget bélyegezzenek meg, hogy a magyarság egészét próbálják terroristaként beállítani. Ez a fajta gondolkodásmód nemcsak hibás, hanem káros is. Képes lerombolni mindazt, amit az elmúlt negyedszázad során a román és magyar közösség közösen kialakított, mert aláássa a toleranciát és a társadalmi békét – szögezte le tájékoztató levelében Kelemen Hunor.

A román legfelső bíróság szerdán elutasította Beke István Attila fellebbezését, így a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnöke december 30-ig előzetes letartóztatásban marad. A 40 éves férfit az alkotmányos rend megsértésével és a robbanóanyagokra vonatkozó előírások megszegésével vádolják. Közben Hodor István, a HVIM egyik tagja egy lapinterjúban elismerte, hogy egy október 10-i baráti eszmecserén valóban beszéltek robbantásról és egy „pizzának” becézett bombáról , de „csak heccből”, mert meg akartak bizonyosodni arról, hogy a román titkosszolgálat lehallgatja őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.