galéria megtekintése

Több ezer halottal riogatnak a vármegyés pokolgép után

Kukában helyezte volna el a pokolgépét a hatvannégy vármegyés vezető, aki december elsején, Románia nemzeti ünnepén akart robbantani Kézdivásárhelyen – állítja a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) abban az előterjesztésben, amelynek alapján a bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát.

A Mediafax hírügynökség birtokába került ügyészségi irat részletesen leírja Bekéék tervét. Eszerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének tagjai

október 10-i találkozójukon tervelték ki, hogy összeállítanak egy robbanószerkezetet, amelyet Románia nemzeti ünnepén, Kézdivásárhelyen hoznak működésbe a katonai parádé útvonala közelében.

A meg nem nevezett javaslattevő állítólag azt mondta, hogy van a birtokában egy megfelelő petárdadoboz. A találkozón arról is megállapodtak, hogy a robbanószerkezetet Beke készíti el, „mivel ért az elektronikához", és elő tud állítani egy szerkezetet, „amely egyszerre 3-4 petárdát is meggyújtana", és amihez „már csak elem kellene".

 

Az ügyészek szerint az ominózus találkozón Beke azt mondta: a mobiltelefonja és a Kézdivásárhely központjában lévő boltjának a kamerája segítségével nyomon tudja követni a katonai parádét, és távolról működésbe tudja hozni a pokolgépet, „akkor is, ha nem tartózkodik a városban". Ennek érdekében beszereztek volna „egy vadonatúj mobiltelefont és egy kártyát", amelyet aztán megsemmisítettek volna.

Beke István Attila az airsoftban használt játékfegyverrel
Beke István Attila az airsoftban használt játékfegyverrel
Forrás: maszol.ro / NATU Kézdivásárhely

Az ügyészek Beke lakásán találtak többek között egy 12 voltos elektromos időzítőt is, valamint

„megállapították", hogy a gyanúsított egy internetes áruházból rendelt egy új telefonkészüléket.

Az ügyészek több párbeszédrészt idéznek az ominózus október 10-i beszélgetésről. Eszerint ugyanaz a személy, aki a bombához a petárdadobozt is felajánlotta, javasolta, hogy Gábor Áron szobra közelében, egy szemeteskukában helyezzék el a pokolgépet, sőt, azt is „megjósolta", hogy az akció után „azt fogják majd mondani, hogy Kézdivásárhelyt megtámadták a terroristák".

Egy másik idézet arra utal, hogy a többször említett HVIM-tag H. I. lehet, akit az erdélyi sajtó Hodor Istvánként azonosított. A Mediafax által idézett ügyészségi folyamodvány szerint H. I. kijelentette:

„Érdemes megpróbálni, legalább tapasztalatot szerzünk.”

Nem egyértelmű viszont, hogy mire céloz.

Hodort tanúként hallgatták ki, és nála is házkutatást tartottak. A kézdivásárhelyi vállalkozó a maszol.ro portálnak azt mondta, a titkosszolgálat lehallgatta Beke irodáját, ahol

egy beszélgetés során valóban szóba került egy bomba gyártása, de játékfegyverről van szó, amelyet egy helyi airsoft egyesület pályáján használtak volna.

(Az airsoft a paintballhoz hasonló hobbisport, műanyaglövedéket használó légfegyverekkel játsszák.) „Arról beszélt nekem István, hogy szüksége van egy kellékre. Egy műanyag golyókat kilövő szerkezetről volt szó, amit az airosoftosok bombának becéznek, és ami az interneten is megvásárolható. István azt mondta, hogy inkább házilag készítené el, mert elég drága – idézte fel Hodor István.

A pokolgépet állítólag egy közeli kukában akarták elhelyezni
A pokolgépet állítólag egy közeli kukában akarták elhelyezni
Forrás: kezdimuemlekepuletei.wordpress.com

Beke Igyártó Csilla, Beke István felesége szerint az ügyészek feltúrták a cég irodáját, laptopokat, merevlemezeket és más adathordozókat, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos éjjellátót, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, tortára való csillagszórót foglaltak le és vittek el.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy olyan eszközöket foglaltak le, amelyek „alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék", ami azt sugallhatta, hogy a bomba készen állt, és csak a hatóságok közbelépésén múlt a tragédia. Az ügyészségi közlemény alapján a román sajtó

valószínűsítette, hogy több tucat – mások szerint több ezer – áldozatot követelt volna

a kézdivásárhelyi merénylet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.