Terrorizmus: Előzetesben a hatvannégy vármegyés

A bukaresti táblabíróság harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt tagját. Beke István Attilát egy hivatalból kijelölt ügyvéd képviselte a kedden éjszakába nyúló tárgyaláson a román fővárosban, ahova rendőri kísérettel vitték kedden. A táblabíróság honlapján közzétett kivonat nem tartalmazza a letartóztatás indokait, amelyeket a gyanúsítottal közölnek.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) kedden jelentette be, hogy őrizetbe vették B. I. A.-t, aki házi készítésű bombát tervezett robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonuláson, Kézdivásárhelyen.

Az ügyészség közleménye szerint B. I. A. tervét a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével leplezték le, és a házkutatások során robbanóeszközökre bukkantak. A HVIM tagja ellen a lőszerek és muníciók kezelésére vonatkozó törvény megsértése mellett az alkotmányos rend elleni kísérlettel indult vizsgálat.

A HVIM a Facebook-oldalán azt állította, hogy a román ügyészség árnyékra vetődött, kézdivásárhelyi vezetőjüktől kizárólag olyan anyagokat foglaltak le, amelyeket legálisan tarthat. Zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglalták le – állítja a szélsőjobboldali szervezet.

Ezzel szemben Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője szerint a bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. B. I. A.-nál katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak.

Beke 48 órán belül fellebbezhet a bukaresti táblabíróság döntése ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.