Magyar terroristát kaptak el Romániában

Magyar szélsőséges tervezett bombát robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonuláson Kézdivásárhelyen – közölte kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT), amely szerint a gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja.
Az Antena 3 hírtelevízió a gyanúsított képét is bemutatta: azon egy 30 év körüli fiatalember látható, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) pólójában. Az illetőt őrizetbe vették.

Az ügyészség közleménye nem nevezi meg a gyanúsítottat, csupán a nevének a kezdőbetűit. Eszerint B. I. A. tervét a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével leplezték le, és a házkutatások során robbanóeszközökre bukkantak. A HVIM tagja ellen a lőszerek és muníciók kezelésére vonatkozó törvény megsértése mellett az alkotmányos rend elleni kísérlettel indult vizsgálat. Az ügyészség megjegyzi, hogy a HVIM célja Nagy-Magyarország visszaállítása, a gyanúsított ennek érdekében próbálta „megakadályozni/megnehezíteni a román államhatalom gyakorlását az úgynevezett Székelyföldön”. B.I. A. a HVIM kézdivásárhelyi vezetője.

Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, a gyanúsítottat hosszabb ideje megfigyelik, és még azelőtt őrizetbe vették, hogy a bombát elhelyezhette volna, tehát „egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben állampolgárok élete”. Azt nem tudta megmondani, hogy milyen típusú robbanószerkezetet készített a szélsőséges fiatal. A Digi 24 korábban azt közölte, hogy több tucat életet olthatott volna ki a kézdivásárhelyi merénylő, ha sikerül kiviteleznie a tervét.

A HVIM később a Facebook-oldalán azt állította, hogy a  a román ügyészség árnyékra vetődött, kézdivásárhelyi vezetőjüktől kizárólag olyan anyagokat foglaltak le, amelyeket legálisan tarthat. Zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglalták le – állítja a szélsőjobboldali szervezet. Ezzel szemben Marincea közlése szerint a bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. B. I. A.-nál katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke állásfoglalást tett közzé az ügyészségi akció kapcsán. Eszerint az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. – Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján – hangsúlyozta Kelemen Hunor. A szövetségi elnök hozzátette, hogy az RMDSZ a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke bízik abban, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra int minden közszereplőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.