Kitálalt Welsz Tamás halott üzletfele?

Fordulat állhat be abban a szlovák-magyar áfacsalási ügyben, melyben a gyanús körülmények között elhunyt Welsz Tamás is érintett volt. Welsz két szlovákiai magyar üzlettársa is rejtélyes körülmények között halt meg. Az egyikük felesége most talált egy kézzel írt levelet, melyben politikusok, üzletemberek, és cégek neve is szerepel.
A nagymegyeri Dömény Zoltán februárban búcsúlevelet hagyott hátra, majd eltűnt, üzlettársa, Bankó Gyula pedig letartóztatása után három nappal hunyt el. Mindketten kapcsolatban álltak Welsz Tamással egy szlovák-magyar áfacsalási ügyben – írja az Index. Dömény és Bankó olyan csalásba keveredhetett, melyben szlovák és magyar alvilági figurák is érintettek.

Dömény a szlovák Primavin borászati cég tulajdonosa volt, amelyet eltűnése után felesége vett át. A portál szerint a nő takarítás közben talált egy 38 oldalas, férje által írt levelet. Ebben részletesen beszámol Dömény arról, kik érintettek az áfacsalási botrányban.

A lap szerint a nagy részben szlovákul írt levélben Dömény kronológiailag levezette a csalást. Leírja, kiket kellett lefizetniük és megvesztegetniük. Az érintettek között politikusokat is megnevez.

A levélben azt is leírja, hogy 2008-ban 4 millió értékű takarmányt szállítottak két magyarországi cégnek, de annak az árát nem kérték el. Az eset után jelentkezett valaki Döménynél, hogy az üzletet lebonyolító cég 850 millió forintos állami támogatást kapott. Dömény is kapott ebből a pénzből, ám társai nem, ezért kezdték el zsarolni.

A borász levelében ír egy Josch nevű emberről, aki segített neki az áfacsalásban. A portál úgy tudja, ő volt az a személy, aki bemutatta Döménynek és Bankónak Welsz Tamást. Joschnak valószínűleg nem ez az eredeti neve, de több szemtanú is látta őt Dömény és Bankó nagymegyeri borászatában.

Az eltűnt és valószínűleg elhunyt férfi felesége az eredeti levelet átadta a szlovák rendőrségnek, a hitelesített másolatot pedig elküldte a magyar adóhatóságnak. Az Index azonban úgy tudja, a szlovák nyomozóhatóság később titoktartási nyilatkozatot íratott alá a nővel. Ebből arra lehet következtetni, hogy az említett levél államtitkokat is tartalmazhat.

A Simon-ügy

Welsz Tamás áprilisban gyanús körülmények halt meg egy rendőrautóban, miután a rendőrség látókörébe került a Simon Gábor ellen folytatott eljárásban. Welsz Tamás bissau-guineai, uruguayi és magyar hármas állampolgár volt. A rendőrség szerint a szocialisták korábbi elnökhelyettese tőle szerzett bissau-guineai útlevelet. Simon Gábort az ügyészség öt rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és költségvetési csalással gyanúsítja. A nyomozás jelenleg is folyik, október 12-ig Simon házi őrizetét rendelte el a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.