galéria megtekintése

Őrizetbe vették Simon Gábort

78 komment


Fekete Gy. Attila

Bissau-guineai útlevéllel nyittatott magának magyar bankszámlát az MSZP egykori elnökhelyettese - ez az összeg a korábban napvilágot látott negyedmilliárd forintos devizavagyon fölött van.

Simon Gábor egy ismerősével Gabriel D. névre kiállított hamis bissau-guineai útlevéllel nyittatott magának bankszámlát egy hazai pénzintézetnél - ezzel gyanúsította meg hétfői kihallgatásán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) a volt szocialista parlamenti képviselőt, aki még február 13-án mondott le mandátumáról.

A parlamentből az után távozott, hogy az ügyészség bejelentette: a mentelmi jogának a felfüggesztését kéri az Országgyűléstől, miután kiderült, mintegy 240 millió forintnyi eurót és dollárt tart egy Ausztriai bankban nevére nyitott bankszámlán. Ez az összeg nem szerepelt Simon 2008 és 2013 közötti vagyonbevallásaiban, és adót sem fizetett az összeg után, melynek eredetét még ma is homály fedi. Az ügyészség hétfőn őrizetbe vette az MSZP egykori polikusát.

 

Mentelmi jogának megszűnte után az ügyészség házkutatást tartott Simon házában, az MSZP központjából lefoglalta azt a Simon-féle vagyonnyilatkozatot, amely a volt elnökhelyettes a pártvezetés számára készített, majd pár nappal később gyanúsítottként hallgatták ki, de akkor még szabadlábon védekezhetett.

Az első gyanúsításban két eltérő jogi minősítésű adócsalás és két rendbeli magánok-irathamisítás szerepel, az utóbbiak a parlamentnek korábban leadott vagyonnyilatkozatait érintik, amelyek - lévén, hogy nem szerepeltek bennük a Simon eltitkolt ausztriai bankszámláján 2008-ban és 2009-ben elhelyezett összegek, hamisnak minősülnek.

Az új gyanúsítás szerint egyfelől Simon egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis bissau-guineai útlevéllel megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevéllel egy magyar banknál bankszámlát nyitott. Majd az elő, a február 18-án közölt gyanúsításon túlmenően Simon Gáborral a 2014-es vagyonnyilatkozatával összefüggésben újabb hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúját közölték, mivel az utolsó vagyonnyilatkozatában sem szerepeltek az osztrák bankszámlán tárolt pénzek.

Simon, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a terhére rótt újabb bűncselekmények elkövetést tagadta, és panasszal élt az újabb gyanúsítás ellen. Az ügyészség végül azért döntött a gyanúsított őrizetbe vétele mellett, mert - mint közleményükben fogalmaztak - „a nyomozás adatai alapján megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolna, bizonyítékokat semmisítene vagy hamisítana meg, valamint – az újabb gyanúsításban vele közölt új bűncselekményekre tekintettel – megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén további bűncselekményeket követne el”.

Nagy Andrea, a KNYFÜ szóvivője a nyomozás érdekeire hivatkozva többszöri kérdésünkre sem adott választ arra a kérdésre, hogy Simon ismerőse, akit a bankszámlanyitásra felbujtott, miért nem gyanúsítottja az ügynek. (Csak feltételezhetjük, hogy együttműködött a hatóságokkal – A szerk.) S arról sem kívánt még találgatásokba bocsátkozni a szóvivő, hogy kezdeményezik-e Simon előzetes letartóztatását.

Gabriel és a bissau-guineai diplomata

Simon Gábor Gabriel D. névre kiállított hamis útlevelére bissau-guineai útlevelére az Index.hu értesülése szerint még a múlt héten bukkantak rá a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói, akik egy panamai csalási üggyel összefüggésben tartottak házkutatást tartottak Welsz Tamás érdi házában. Welsz nemrég mint az eddig igencsak rövid életűnek bizonyult Sólyom Airways tulajdonosa jelent meg a hazai sajtóban, aztán az jelent meg róla, hogy egy magyarokat is érintő panamai csalási üggyel összefüggésben keresi az Interpol.

Welszt idehaza sokan „bissau-guineai diplomataként ismerték, noha a afrikai országnak hivatalos képviselete nincs Magyarországon. Welsz viszont kiváló kapcsolatokat épített ki magának Bissau-Guineában, s azoknak köszönhetően szinte bármit megszerezhetett a közigazgatása mérhetetlen korrupciójáról  elhíresült országban. És meg is szerzett mindet, amit piacképesnek bizonyult: kitöltetlen útleveleket, forgalmi engedélyeket, autórendszámokat kínált megvételre 30 és 100 ezer euró közti áron.

Sokan őt és a ténykedése felett valamiért mindig szemet hunyó hatóságokat teszik felelőssé azért, hogy nálunk más országokhoz képest lényegesen rosszabb a tiszteletbeli konzulok megítélése. Welszt is annak tartották, pedig nem volt az, de hiába „jelentették fel” a valódi tiszteletbeli konzulok karrierje ciklusokon átnyúlóan töretlen volt, sem a külügy, sem a titkosszolgálatok nem tettek ellene semmit.

Miért volt Simonnak saját páncélszekrénye Welsz házában?

Információink szerint Simon Gábor soha nem járt Bissau-Guineában, így a nevére szóló hamis útlevél igen valószínűleg Welsztől származik. Az Index szerint Welsz és Simon évek óta ismerték egymást. De, hogy ki kereste kinek a barátságát, miért volt Simonnak saját páncélszekrénye Welsz házában, miket tárolhatott abban, és milyen szolgálatokat tettek egymásnak az évek során ma még homály fedi. Mint ahogy azt is, hogy miért volt szüksége Simonnak bissau-guineai utiokmányra?

A bissau-guineai útlevél európai utazásra nem igen jó, nem könnyű vízumot szerezni bele (ez alól persze a bissau-guineai diplomata útlevelek kivételek). Alkalmas ugyanakkor arra, hogy bankszámlát nyissanak vele  - lényegében bárhol a világban. Simonnak ugyanakkor képviselőként volt diplomata útlevele (is), amivel minimális ellenőrzés mellett utazhatott a világban. Egy magyar diplomata és egy bissau-guineai útlevéllel felszerelkezve Simonnál ideálisabb társat Welsz aligha találhatott volna arra, ha kétes eredetű pénzeket akar utaztatni a világban. Kérdés, hogy kapcsolatuk efféle együttműködésre is kiterjedt-e?

Kerestük az ügyben Simon Gábor ügyvédjét, ám ő eddig - ígérete ellenére - nem hívta vissza lapunkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.