Zárolták a román kormányfő vagyonát

Zárolta a román miniszterelnök vagyonát a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ezt hétfői közleményében hozta nyilvánosságra a vádhatóság a korrupcióval vádolt Victor Ponta félórás kihallgatása után. A közleményből az is kiderül, hogy több mint egy hónappal az ügy kipattanása után, hétfőtől a román kormányfő hivatalosan vádlottnak számít.

Victor Ponta ellen június elején indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával. Az ügyészek szerint 2007–2008-ban a jogász politikus, későbbi miniszterelnök úgy vett fel 2000, majd 3000 eurós havi tiszteletdíjat barátja, Dan Sova szenátor ügyvédi irodájától, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott. Később a 2012-ben kormányra lépett Ponta három tárca élére is kinevezte Sovát, ami az ügyészség szerint összeférhetetlenségnek minősül.

Pontát először június 3-án idézte be az ügyészség, amikor a tudomására hozták a büntetőeljárás megindítását. A hétfői kihallgatásról távozó Ponta a várakozó újságíróknak elmondta: nyilatkozatot ezúttal sem adott, hanem kérte egy független könyvvizsgálat elvégzését, amit a DNA jóváhagyott. A jelentés várhatóan augusztus folyamán készül el, addig az ügyben nem várható fejlemény.

A miniszterelnök június 12-én egy korábbi térdsérülésre hivatkozva Törökországba utazott, ahonnan a műtét és közel egyhónapos lábadozás után múlt héten tért vissza. Vasárnap Ponta bejelentette, hogy visszavonul a Szociáldemokrata Párt éléről, de továbbra is ellátja kormányfői teendőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.