Iohannis: nem lesz gond a menekültek integrációjával

A román elnök sajnálatosnak tartja, hogy az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán konszenzus helyett többségi határozat született a kötelező kvótákról. Hozzátette, hogy Románia be tudja fogadni azt a 2475 fős menekültkontingenst, amelyet az önként vállalt 1785 fölött Romániára kiosztottak.

Klaus Iohannis azelőtt beszélt erről Bukarestben, hogy elutazott a szerda esti rendkívüli uniós csúcsra. Úgy vélte, az Európai Unió állam- és kormányfői nem fogják megváltoztatni a belügyminiszterek döntését. Emlékeztetett, hogy Románia nincs a menekültek befogadása ellen, de tavasz óta következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy a menekültek szétosztása csak a tagországok önkéntes vállalása alapján történhet.

Iohannis úgy vélte, a menedékkérők integrálása nem okoz majd gondot Romániának, tekintve, hogy egy-két év alatt, kisebb csoportokban érkeznek.

Az államfő újságírói kérdésre válaszolva az utóbbi napok diplomáciai pengeváltására is kitért. Úgy vélte, mind a román, mind a magyar kormány részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség, a lezajlott „párbeszéd” nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.