Így bizonygatja Észak-Korea, hogy kilőtte a rakétáját

Videofelvételt tettek közé arról, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet vasárnap hajnalban. A rakéta kilövése miatt az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Észak-Korea két nappal azután, hogy bejelentette, hamarosan egy műholdat állít pályára, vasárnap hajnalban kilőtt egy nagy hatótávolságú rakétát. Ri-Cshunhi, az állami televízió hírolvasója azt állította, hogy sikeresen pályára állítottak egy műholdat. 

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint ugyanakkor Észak-Korea egy ballisztikus rakétával hajtott végre tiltott kísérletet, ezért kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását - írja a BBC. A BT magyar idő szerint délután ötkor ül össze. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sajnálatosnak nevezte a történteket, és felkérte Észak-Koreát, hogy fejezze be a provokációt.

CNN beszámolója szerint több ország elítélte Phenjan akcióját, amely már nem az első eset az elmúlt időszakban. Január elején Észak-Korea kísérleti hidrogénbomba-robbantásokat hajthatott végre. Ezt azonban sokan kétségekkel fogadták, már csak azért is, mert a phenjani rezsim szeret hasonlóan hangzatos bejelentésekkel észrevétetni magát, hogy aztán pénzügyi vagy élelmiszersegélyt követeljen a szándéktól való visszakozásért. A mostani rakétakilövés azonban igaznak bizonyulhat. 

A japánok szerint a rakéta darabjai a Csendes-óceánba zuhantak. A kilövés miatt több repülőjárat útvonalát megváltoztatták.

Az észak-koreai provokációra válaszlépésként Szöul és Washington úgy döntött, tárgyalásokat kezd a fejlett amerikai rakétavédelmi rendszer (THAAD) kiépítéséről Dél-Koreában, amelynek tervét már korábban bejelentették. Az MTI tudósítása szerint Peking vasárnap "mély aggodalmának" adott hangot, mert szerint a rendszer telepítésével felborulna a térség biztonsági egyensúlya, mivel a fegyverzet kínai érdekek ellen is bevethető lenne.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.