Észak-Korea kilőtte a rakétát

Szöuli közlések szerint Kim Dzsong Un rezsimje a nemzetközi bírálatok ellenére egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet.
Észak-Korea nem várt sokat. Két nappal azután, hogy kiderült, valamire készül, vasárnap hajnalban már útjára is indította nagy hatótávolságú rakétát.

A kísérlet végrehajtásáról elsőként a dél-koreai védelmi minisztérium tett bejelentést, később pedig a CNN amerikai forrásai is megerősítették, hozzátéve, hogy a röppályája alapján a rakéta sem az Egyesült Államokra, sem bármelyik szövetségesére nézve nem jelent fenyegetést.

Korábbi hivatalos phenjani közlések szerint Észak-Korea műholdat akart felbocsátani a világűrbe valamikor február 7. és 14. között, ami miatt a környező országok légitársaságai módosították a járataik útvonalát, a szkeptikusok pedig figyelmeztettek, hogy a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un rezsimje a műholdat valójában ballisztikus rakétakísérletet leplezésére használja. (Egy műhold fellövésére használt rakéta nukleáris robbanófej hordozására is képes.) Japán és Dél-Korea is bírálta a phenjani rezsimet a tervezett akció miatt, amellyel– emlékeztetett Abe Sindzó japán miniszterelnök – Észak-Korea nyilvánvalóan megsérti az ENSZ több tiltó határozatát is. Hasonló aggályainak adott hangot a phenjani rezsim gyakorlatilag egyedüli külfödi támogatójának számító Kína is.

Egyébként az az Unha típusú rakéta, amellyel Észak-Korea a legutóbb műholdat bocsátott fel a világűrbe, a Taepodong egyik továbbfejlesztett változata. Kilencezer kilométeres hatósugarával eléri Ausztráliát, az Egyesült Államok nyugati partját, sőt, Nyugat-Európát
is.

Egy hónapja Észak-Korea még azzal riogatta a nemzetközi közvéleményt, hogy hidrogénbombát tesztelt, amit azonban sokan kétségekkel fogadták, már csak azért is, mert a phenjani rezsim szeret hasonlóan hangzatos bejelentésekkel észrevétetni magát, hogy aztán pénzügyi vagy élelmiszersegélyt követeljen a szándéktól való visszakozásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.