A hírek nagyanyja

Az észak-koreai nézők egyetlen, a képernyőre vetett pillantásból tudták, hogy rendkívüli bejelentés következik. Maga Ri-Cshunhi, közölte velük jellegzetes, szenvedélyes stílusában, hogy az ország rendelkezik hidrogénbombával.

Az apró termetű, hetvenes éveiben járó asszony tradicionális koreai viseletben, rózsaszín csogoriban jelentette be a Koreai Központi Televízióban, hogy a fegyver "elérte, hogy a világ felnézzen erős nukleáris nemzetükre" - számolt be a CNN.

Ri-Cshunhi szinte nemzeti intézmény. Az 1943-ban született asszony eredetileg színésznek tanult. Először 1971-ben tűnt fel a televízió képernyőjén és több mint negyven évig olvasta fel a híreket. 2012-ben vonult vissza, arra hivatkozva, hogy nála sokkal fiatalabb és szebb hírolvasók jobban megfelelnek a nézőknek. 

A kínai tévének adott interjújában elárulta szakmai fogásait is. Véleménye szerint minden műsorvezetőnek kell egy saját stílus, illetve minden témához meg kell találnia a megfelelő tónust, hangszínt. 

Akkor tett szert nemzetközi hírnévre és jelentős netes rajongótáborra, amikor 1994-ben ő jelentette be a sírástól elcsukló hangon a legfőbb vezető, Kim Ir Szen halálát, majd 2010-ben Kim Dzsongil halálát is hasonlóan színpadias keretek között.

Az angolul beszélő országokban azonban a "gyűlölet hangjának" titulálják.

"Gyűlölettel teli hang" - mondja Brian Myers, észak-koreai propaganda-szakértő.

"Ilyennek képzeli az ember, amiről George Orwell az 1984-ben beszél".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.