Hónapok óta találnak a maláj gépből származó roncsokat

A helyiek már május óta találnak Réunion tengerpartján különböző tárgyakat, amelyek valószínűleg az eltűnt maláj gépből származnak, de nem gondolták fontosnak, hogy megemlítsék.

Előfordulhat, hogy a múlt szerdán felfedezett szárnydarabot megelőzően is került elő törmelék a Malaysia Airlines MH370 járatáról – tájékoztatott a Daily Mail.

Két helyi lakos azt állítja, hogy májusban láttak a parton tárgyakat, de nem foglalkoztak a felfedezésükkel egészen a szárnydarab szerdai felbukkanásáig. Egyikük azt mondta, hogy azt hitte, „csak szemét”, de újragondolva előfordulhat, hogy „sok olyan dolgot talált, ami a géphez tartozott, anélkül, hogy rájött volna”.

Nicolas Ferrier, akinek saját bevallása szerint a szemét összegyűjtése és elégetése a munkája, a The Sunday Telegraphnak azt mondta, hogy pár bőröndöt és egy kék „repülőgépülést” talált a parton május elején, amiket elégetett. Állítása szerint egy szárnydarabot is látott.

Egy helyi asszony is megerősítette a történetét, aki a Zinfos974.com nevű helyi hírportálnak mesélt arról, hogy a fia egy szárnydarabot látott a tengerparton sétálva.

szerdán partra mosott darabot a maláj hatóságok már egy Boeing 777-eshez tartozónak ismerték el. A roncs a napokban érkezett meg a toulouse-i különleges laboratóriumba, ahol átfogó vizsgálatnak vetik alá. A vizsgálatok eredményeiből következtetni tudnak a baleset okaira. A szárnyon található sérülésekből például kiderül, hogy még a levegőben történt valamilyen robbanás, vagy az óceánba csapódás okozta a tragédiát.

„Hiszek benne, hogy egyre közelebb kerülünk a meggyőző bizonyítékokhoz, amelyek igazolják, hogy az MH370-es az Indiai-óceánba zuhant” – nyilatkozta Abdul Aziz Kaprawi maláj közlekedésiminiszter-helyettes.

A szakértők szerint a most talált törmelék segíthet meghatározni a repülő fekete dobozainak a helyét, amennyiben valóban az MH370-esből származik.

Robin Beaman, az ausztrál James Cook Egyetem tengerbiológusa szerint meg kellene vizsgálni a roncsra tapadt tengeri állatokat, hogy az óceán egy meghatározott részén honosak-e. A korukból arra lehetne következtetni, hogy mennyi ideje van a vízben a tárgy. 

A szárnyon a '657-BB' azonosítószám-részlet olvasható a fényképek tanúsága szerint. „A számrészlet alapján kijelenthető, hogy egy Boeing 777 típusú gépről származik. Az értesüléseim a légitársaságtól származnak. A Malaysia Airlines tájékoztatott a fejleményekről” – mondta a miniszter az AFP-nek.

Az ausztrálok vezette kutatás tizenhat hónapot töltött az Indiai-óceán déli részén a óceánfenék átvizsgálásával anélkül, hogy bármilyen nyomára bukkant volna a repülőnek, emiatt összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra a gép sorsáról. A találgatások elsősorban egy lehetséges műszaki vagy szerkezeti hibáról szóltak, de elképzelhetőnek tartották a gépeltérítést, a terrorista akciót és a pilótahibát.

Az eredménytelen kutatásra hivatkozva a maláj hatóságok januárban minden, a fedélzeten utazó személyt halottnak nyilvánítottak.

A szerdai felfedezés óta megkezdődtek a találgatások, amelyeknek újabb lendületet adott, hogy ugyanazon a partszakaszon kimosott a víz egy széttépett táskát, egy indonéz feliratú mosószeres flakont és egy üveg kínai ásványvizet. Az elsőt az ausztrál hatóságok úgy kommentálták, hogy „előfordulhat, hogy csak szemét”. Az újabb tárgyakat is elküldték a francia laborba.

Warren Truss ausztrál miniszterelnök-helyettes azt mondta, annak ellenére, hogy a törmelék igen fontos bizonyíték lehet, ha valóban az MH370-ről származik, a baleset pontos helyének meghatározása gyakorlatilag lehetetlen még így is. A baleset okainak meghatározása is nehéz lesz pusztán a partra mosott darabok alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.