Egyre valószínűbb, hogy az eltűnt maláj gép roncsait találták meg

Francia szakértők már vizsgálják azt a szárnydarabot, amelyet Réunion partjainál találtak. A szakemberek szerint valószínű, hogy a roncs a tavaly márciusban nyomtalanul eltűnt MH370-es malajziai utasszállító egy darabja.

„Épp a parton sétáltam, amikor megláttam a roncsot” – idézi a The Guardian Johnny Begue-t, aki azonnal biztonságos helyre vitte a kagylókkal borított szárnydarabot.

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén talált roncs az eltűnt maláj repülőgép utáni kutatást vezető ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa, Martin Dolan szerint egy Boeing–777-eshez tartozik – pont, mint amilyen a Malaysian Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gépe is volt, amely tavaly márciusban tűnt el 239 utassal a fedélzetén.

A hozzátartozók közül kevesen reménykednek
A hozzátartozók közül kevesen reménykednek
Kim Kyung Hoon / Reuters

Hasonló véleményen van Abdul Aziz Kaprawi malajziai közlekedési miniszter-helyettes is, ugyanakkor egyelőre még semmi sem bizonyos.

Malajzia és Franciaország is szakértőket küldött a helyszínre, a szárnydarabot pedig Franciaországba szállították, s Toulouse-ban vetik tüzetes vizsgálat alá – jelentette be Nadzsib Razak maláj miniszterelnök. Dolan csapata a francia és a maláj szakemberekkel együttműködve folytatja a vizsgálatot, az AFP-nek az ausztrál szakértő azt mondta, egy napon belül már biztosat fognak tudni mondani.

A BBC-nek adott interjújában azonban azt mondta, még ha ki is derül, hogy a szárnyrész valóban az eltűnt gépé, ettől még nem lesz könnyebb megtalálni, hol is zuhanhatott le az utasszállító, ugyanis ennyi idő alatt a törmelék messzire sodródhatott az óceánon keresztül.

A szárnydarabtól nem messze egyébként csütörtökön rábukkantak egy barna színű bőrönd maradványaira is, melyet átadtak a rendőrségnek.

Az eltűnt repülőt eddig a Csendes-óceán déli részén, az ausztrál partoktól nyugatra keresték. David Ferreira, az angliai Reading Egyetem szakértője szerint elképzelhető, hogy a roncsdarab 3-4 ezer kilométert is megtett az elmúlt 16 hónapban, így sodródhatott Réunionig.

Mások azonban óvatos optimizmusra intenek: David Gleave brit légiszakértő úgy véli, a törmelékdarab formája megfelelhet a becsapódás utáni roncsokénak, de az is lehet, hogy ez csak egy leselejtezett alkatrész, amely a tengerben végezte.

Az áldozatok hozzátartozói közül többen is sokkos állapotba kerültek a friss hírek hallatán, ám kevesen bizakodnak. „Ha ez tényleg az MH370-es, hol vannak az ülések és a többi tartozék?” – kérdezte egy nő, aki a húgát veszítette el a rejtélyes tragédiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.