Három terroristára vadásznak Maliban

A mali biztonsági erők három gyanúsítottat keresnek, akiknek közük lehet a pénteken Bamakóban történtekhez. A luxusszállodában lezajlott túszdrámában 19 ember halt meg. 

Két fegyveres a túszok kiszabadításakor életét vesztette, amikor a különleges alakulatok megrohanták a hotelt.

A bamakói kórház egyik, a BBC-nek nyilatkozó munkatársa azt mondta, hogy 21 holttestet szállítottak a kórház patológiájára. Az akciót az al-Murabitun és az al-Kaida az Iszlám Maghrebben (AQIM) vállalta magára.

Ibrahim Boubacar Keita elnök szombaton kihirdette a tíznapos szükségállapotot és három napos gyászt rendelt el.

Péntek reggel fegyveresek törtek be a Radisson Blu hotelbe, autójukkal áthajtva a biztonsági kapukon és közben lövöldöztek - számolt be az egyik szemtanú. A legtöbb vendéget és a szálloda személyzetét a hadsereg különleges alakulatai szabadították ki a Maliban állomásozó francia katonák, valamint amerikai különleges egységek segítségével.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a most keresett három ember részt vett-e a pénteki túszdrámában vagy a fegyvereseknek segítettek. A fegyveresek számát sem lehet pontosan tudni. Az egyik szemtanú szerint legalább 13 ember vett részt a lövöldözésben, míg a hotelt üzemeltető társaság, a Rezidor Group pénteken azt közölte, hogy mindössze két támadóról tudnak.

Az áldozatok között van két belga. Egyikük Geoffrey Dieudonne, Vallónia parlamenti képviselője. Három kínai állampolgár: Zhou Tianxiang, Wang Xuanshang és Chang Xuehui az állami kézben lévő Kínai Vasútépítő Társaság vezetői. A 41 éves amerikai illetőségű Anita Datar, a családtervezéshez és a HIV-hez kapcsolódó projekten dolgozott Maliban. A hat orosz áldozat a Volga-Dnepr légitársaság alkalmazottai volt.

Hét helyit, köztük rendőröket és biztonsági őröket jelenleg is ápolnak a bamakói kórházban, többségüket lőtt sebekkel. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.