galéria megtekintése

Vérfürdőt rendeztek Bamakóban

1 komment

Hírösszefoglalónk

Vérfürdőt rendezett a nyugat-afrikai Mali fővárosában, egy luxusszállodában három iszlamista fegyveres. Az újabb fekete péntek legalább huszonegy halálos áldozatot követelt. Francia és amerikai különleges egységek segítségével vetettek véget a terrorakciónak.

Ha tudott idézni a Koránból, akkor szabadon engedték. Ha nem, az illető maradt és imádkozhatott az életéért – rendőrségi forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint a Mali fővárosában, Bamakóban pénteken az ottani Radisson Blu luxushotelt megrohamozó három iszlamista fegyveres ilyen módszerrel válogatott túszaik között.

Több mint tízórás dráma után a nyugat-afrikai ország hadseregének különleges alakulata – a Maliban állomásozó francia katonák, valamint amerikai különleges egységek segítségével – vetett véget a túszejtésnek. A tűzharcban, illetve a túszejtésben legalább huszonegy ember vesztette életét – mondta egy ENSZ-tisztviselő a CNN-nek.

Más jelentések szerint huszonhét holttest hevert a szállodában. A három támadó közül ketten a halottak között vannak – írta az AFP és a Reuters a mali belügyminiszterre, Salif Traoréra hivatkozva. A francia csendőrség elit bevetési egységéből (GIGN) ötvenfős csapatot küldött Bamakóba, akik aktívan segítették a túszok kiszabadítására a délutáni órákban indított akciót. Szemtanúk beszámolója szerint a bevetés több órán át tartott, eközben folyamatosan fegyverropogást lehetett hallani. A biztonsági erők végigjárták a szálloda 190 szobáját és valamennyi kiszolgáló helyiségét.

 
A támadóktól zsákmányolt dzsihádista zászlót mutatnak be a sajtónak a luxusszállodát felszabadító Mali katonák
Reuters

A reggeli rajtaütés során a támadók 170 túszt ejtettek. A jól őrzött szálloda területére diplomáciai rendszámú kocsival jutottak be. A géppisztolyokkal felszerelt trió tagjai „Allahu akbar!" kiáltásokkal törtek be a hotelépületbe. Ott végül a hetedik emeleten barikádozták el magukat. Napközben több túszt is elengedtek. A hotel vendégei között amerikai, francia, belga, német, török, kínai és indiai állampolgárok voltak. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyarok is tartózkodtak volna a bamakói luxushotelben – mondta Budapesten Szijjártó Péter tárcavezető.

A bamakói támadást egy héttel azután követték el, hogy Párizsban több helyszínen 130 halálos áldozatot követelő terrorakciókat hajtottak végre. Míg a francia fővárosban történt vérfürdő mögött az Iszlám Állam keresendő, a függetlenségét 1960-ban elnyert volt francia gyarmaton történt „fekete pénteket" két terrorszervezet, az al-Murabitun és az al-Kaida az Iszlám Maghrebben (AQIM) vállalta – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtévé. A Reuters a szállodában lakó guineai énekesre, a mali biztonsági erők által kimenekített Sékouba „Bambino" Diabatéra hivatkozva azt írta, hogy a támadók egymás között angolul kommunikáltak.

Sebesültet menekítenek a Radisson Blu hotelből. A három fegyveres támadó állítólag angolul kommunikált egymással
MTI/EPA

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal együttműködő iszlamisták, valamint a hozzájuk csatlakozó és az elszakadásért küzdő tuareg és arab törzsek három évvel ezelőtt elfoglalták a 17 millió lakosú Mali északi részét. 2013-ban jelentős francia katonai segítséggel – ejtőernyős egységek, páncélosok, vadászgépek és harci helikopterek bevetésével – visszaszorították a lázadókat. Azóta is tart a Magyarországnál körülbelül tizenkétszer nagyobb területű ország stabilizálása érdekében indított ENSZ-akció, amelyben kilencezer kéksisakos katona és ezer rendőr vesz részt.

Bár az al-Murabitun egy része idén májusban hűségesküt tett az Iszlám Államnak, a csoport alapvetően változatlanul az al-Kaidát követi. A térség meghatározó hadura az arab és a tuareg törzsek által mélyen tisztelt al-kaidás veterán, az algériai Mokhtar Belmokhtar. Jean-Hervé Jezequel, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) a Száhel-övezetre szakosodott szakértője szerint a bamakói támadásnak nincs köze a párizsi vérfürdőhöz. Jezequel a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy a lázadók jelezni akarták a bamakói kormánynak, nem győzték le őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.