galéria megtekintése

Véget ért a túszdráma a bamakói luxushotelben

4 komment

NOL

Véget ért a túszdráma a bamakói Radisson Blu hotelben, ahol délelőtt iszlamista fegyveresek 170 embert túszul ejtettek. Az épületben 27 holttestet találtak, egyikőjük egész biztosan egy belga köztisztviselő.

Aki tudott idézni a Koránból, azt elengedték a bamakói luxushotelt elfoglaló dzsihádisták. Összesen 170 túszt ejtettek Mali fővárosában, kommandósok emeletről emeletre haladva szabadították ki őket.

A mali biztonságpolitikai miniszter, Salif Traore délutáni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy nincs már több túsz a szállodában. Az épületben 27 holttestet találtak. A Reutes korábban azt írta, a támadás kezdetén három embert öltek meg.

Az egyik halott egy belga köztisztviselő, Geoffrey Dieudonne volt, aki egy szemináriumon vett részt Malin – közölte a belga parlament hivatalos Twitter csatornájában.

 

Két támadóval is végeztek, de a művelet még nem ért véget, így nem tudni, hogy holtak-e társaik, és ha igen, hol vannak jelenleg.

Így zajlott a túszdráma

A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát rohanták le a fegyveresek. A hotel népszerű a Maliban dolgozó külföldiek körében. A BBC szerint 140 vendéget és a személyzet harminc tagját ejtették túszul a fegyveresek a szálló hetedik emeletén. Egyes jelentések szerint legalább tíz fegyveres vett részt a túszejtésben, a szállodát irányító cég szerint azonban csak kettő.

Kiszabadult túszokat kísérnek el a veszélyzónából a biztonságiak
Kiszabadult túszokat kísérnek el a veszélyzónából a biztonságiak
Harouna Traoré / MTI/AP

A CNN szerint a két támadó egy diplomata-rendszámos dzsippel érkezett reggel hétkor a szállodához, majd lövöldözni kezdett. A hotelt védő biztonsági cég munkatársai voltak az első sérültek.

A CNN szerint a három halott közül kettő mali, egy francia állampolgár.

A helyszínre érkezett speciális erőknek három ENSZ-alkalmazottat sikerült kihozniuk a szállodából; azt nem tudni, a világszervezetnek még hány alkalmazottja van az épületben.

A török légitársaság három alkalmazottja is kiszabadult.

A SkyNwes biztonsági forrásból úgy értesült, hogy a kommandósok emeletről emeletre haladva tisztítják meg a szállodát. Több tucat túsz még mindig a hotelben van.

A Reuters szerint Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatták az eseményekről.

Külföldiek a túszok között

A francia elnöki hivatal megerősítette, hogy francia állampolgárok is vannak a túszok között. A török légitársaság, a Turkish Airlines közölte, hogy hat alkalmazottjuk is a túszok között van. A hivatalos kínai hírügynökség, a Xinhua szerint 10 kínai turista van a szállodában. Rajtuk kívül 20 indiai állampolgár is fogságba eshetett. A SkyNews úgy értesült, hogy belga és német állampolgárok is voltak a szállodában, amikor a túszejtés elkezdődött.

Ezt tudjuk a túszokról

A reggel kezdődött túszejtés időpontjában az épületben tartózkodó 170 ember között volt:

30 szállodai dolgozó
20 indiai állampolgár
10 kínai állampolgár
7 algériai, akik közül 6 diplomata
A Turkish airline 6 alkalmazottja
2 marokkói
2 orosz, mindketten az Uljanovszk légitársaság dolgozói
Egy guineai énekes, bizonyos Sekouba Bambino
Ismeretlen számú francia, köztük az Air France 12 alkalmazottja.

A legfrissebb információk szerint jelenleg 138 ember van még az épületben, melyet a kommandósok szobáról szobára takarítanak ki. Van olyan információ, hogy amerikaiak is lehettek a szállodában.

A bamakói amerikai nagykövetség közölte, hogy tudatában van a túszejtésnek, és arra kérte a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, és vegyék fel a kapcsolatot a családtagjaikkal.

Fotó: Reuters

Fegyverropogás a hotelben

A 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták.

A katari Al Dzsazíra televízióra hivatkozva a The Sun azt írja, a fegyveresek feltehetően az Ansar al-Din nevű szélsőséges csoport tagjai, akik szeretnék bevezettetni a saría szerinti törvénykezést Malin.

A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról is hallható. Az RT.com híre szerint robbanásokat is hallani:

Kommandósok akcióban

A BBC jelentése szerint kommandósok akciót indítottak a hotelben. A mali köztévé szerint 80 túszt sikerült kiszabadítaniuk, más források szerint viszont csak 30-an szabadultak ki. Az Air France légitársaság bejelentette, hogy 12 alkalmazottjukat is kiszabadították.

Fotó: Reuters

A Reuters korábbi jelentése szerint a terroristák szabadon engedték azokat a túszokat (körülbelül húszat), akik idézni tudtak a Koránból. A kiszabadított emberek arról számoltak be, hogy a túszejtők angolul beszéltek. A The Sun azt írja, alapos félelem, hogy brit szélsőségesek vannak a terroristák között.

Kora délután a Daily Mail azt írta, hogy 124 vendég és a személyzet 13 tagja még mindig a szállodában van.

A szélsőségesek paradicsoma

Az afrikai ország már évek óta az al-Kaida terroristáinak egyik kedvelt búvóhelye. Az országot egykor gyarmatosító Franciaország 2013 januárjában fegyveres beavatkozással állította meg a szélsőséges iszlamistákat, akik az ország nyugati felének elfoglalása után már a főváros, Bamako felé tartottak. Ezek visszavétele után, 2013 nyarán ENSZ-csapatok vették át a francia katonák helyét. Jelenleg a világszervezet 12 ezer fős csapata biztosítja a nyugati területeket.

A Malikahere.com által közzétett felvétel a biztonsági erők tagjairól a kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu szálloda közelében
A Malikahere.com által közzétett felvétel a biztonsági erők tagjairól a kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu szálloda közelében
MTI/AP

Ez nem vetett véget a szélsőségesek támadásainak: idén augusztusban Sevare városában egy túszejtés során 13 fő, köztük öt ENSZ-alkalmazott veszítette életét.

Az elkövetők feltehetően iszlamista szélsőségesek voltak.  

Fotó: Reuters

Francois Hollande francia elnök épp tegnap mondott köszönetet a francia csapatoknak a két évvel ezelőtti sikeres akcióért Maliban:

„Franciaország vezeti ezt a harcot a fegyveres erőivel, katonáival, bátorságával. Szövetségeseivel együtt kell megvívnia ezt a háborút, partnerei számára minden segítséget megadva, csakúgy, ahogy Maliban tettük, és ahogyan továbbra is tenni fogjuk Irakban és Szíriában”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.