Haiti összedőlt 'hétköznapjai'

Január 13-án nagy erejű földrengés rázta meg Haitit, az amerikai földrész legszegényebb országát. A becslések több ezer, esetleg százezer áldozatról szóltak. A több mint egymilliós főváros, Port-au-Prince legtöbb épülete összedőlt, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában, kórházakban, iskolákban.

Szakemberek szerint több mint kétszáz éve nem volt ilyen nagy erejű földrengés a karibi térségben, és 2000 óta sehol az amerikai földrészen. A 7,0-es erősségű rengés központja a tízmillió lakosú karibi szigetország belsejében volt, alig 16 kilométerre a fővárostól, és mindössze tíz kilométeres mélységben.

A földrengést követően az egész világ megmozdult Haiti megsegítésére. Barack Obama elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 100 millió dollárt költ az azonnali segélyakcióra. „Nem fognak benneteket cserben hagyni, a világ veletek van" - üzente Obama Haiti népének. A többi felajánló között nemzetközi szervezetek, magánszemélyek is vannak, Lance Armstrong, az amerikaiak hétszeres Tour de France-győztes kerékpárosa például 250 ezer dollárt juttatott a földrengés károsultjainak. Érkeztek segélyszállítmányok egyebek között Brazíliából, Oroszországból, Franciaországból, a szomszédos Dominikai Köztársaságból pedig közúton indultak el a szállítmányok.

A hírességek

Az amerikai félteke legszegényebb országa Haiti, ahol az egy főre jutó évi jövedelem 660 dollár, ötven munkaképes lakosnak csak egynek van tartós, legális munkája. Az átlagéletkor 52 év, miközben a lakosságnak csaknem fele 18 évnél fiatalabb, közülük kevesebb, mint fele jár iskolába. A lakosság alig harmada jut orvosi ellátáshoz. A sziget erdőinek 98 százalékát kiirtották, az ültetvények termékei keveset hoznak, hatalmas az államadósság. Milliók fennmaradása a külföldi segélyszervezetek adományaitól, és azoktól a haitiaktól függ, akiknek sikerült az Egyesült Államokba menekülnie.

Brad Pitt, Angelina Jolie, Ben Stiller, Oprah Winfrey és Wyclef Jean énekes is azon hírességek között szerepel, akik azonnali segítséget sürgettek a katsztrófa sújtotta áldozatoknak. A Pitt házaspár egymillió dollárral járult hozzá, hogy a nemzetközi szervezet sürgősségi orvosi ellátást tudjon létrehozni a térségben. Pitt közleményében arról beszélt, hogy kritikusnak tartják a gyors, megfelelő reagálást, és hasonló véleményt fogalmazott meg a Twitteren Stiller, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Adam Lambert és Ryan Leslie is.

Az Egyesült Államok Obama vezetésével hozzálátott, hogy két nappal a földrengés után átvegye Haitin a mentési munkálatok irányítását - katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, és helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küzdő szigetországban. Hillary Clinton azt mondta: "... az Egyesült Államok megpróbálja biztosítani a hatalmat, helyreállítani a kormányzást és hozzálátni ahhoz, amit egy kormánynak kell általában tennie az újjáépítéshez".

Magyarország 100 ezer euróval (kb. 27 millió forint) segítette a földrengés sújtotta Haitit. Bajnai Gordon miniszterelnök a Jean-Max Bellerive-nek, Haiti miniszterelnökének írt táviratában őszinte együttérzéséről biztosította Haitit.

Éhség és erőszak

Alig egy héttel a katasztrófa után már eltemettek hétezer áldozatot, de közben úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt. A Time magazin fotósa, Shaul Schwarz legalább két ilyen hullarakást látott. Ahogy elmondta, "elkezdték lezárni az utakat holttestekkel, komisszá válik a helyzet, az embereknek elegük van abból, hogy nem kapnak segítséget".

A kialakult helyzet valóban a lázadás közelébe sodorta az eseményeket. Egyre türelmetlenebbek lettek az emberek, ivóvízre és élelmiszerre vadásztak. Fiatalok nádvágó késsel járták a várost. Hiába érkeztek két nap múlva az első repülőgépek a segélyszállítmányokkal, a kiosztás csak lassan haladt, miközben több élelmiszerraktárt is megdézsmáltak. Port-au-Prince több börtönépülete is megrongálódott, négyezer rab megszökött. Nelson Jobim brazil védelmi miniszter azt nyilatkozta: mindaddig a lázadás veszélye áll fenn, amíg az emberek éhesek, szomjasak és nincs fedél a fejük fölött.

Port-au-Prince-ben aztán összecsapásokba torkollott a fosztogatás, ahol egy kisebb utórezgés pánikot okozott. Csaknem ezer ember esett egymásnak: a kövekkel, késekkel, jégcsákányokkal és kalapácsokkal felfegyverkezett fosztogatók valóságos csatát vívtak, hogy megkaparinthassák az összeomlott házak, üzletek javait.

Segítség mindenhonnan

A Music Television eközben jótékonysági műsort szervezett, amelyben több mint negyven híresség vállalta a szereplést, azzal a céllal, hogy "megmutassák a Haitin élőknek, az egész világ figyel rájuk". Madonna 250 ezer dolláros csekket töltött ki a Partners for Health számára, Tiger Woods 3 millió dollárért egy mobil kórházat küldött, Gisele Bündchen brazil szupermodell pedig másfél millió dollárt adott a Vöröskeresztnek.

Egy hét múlva a Baptista Szeretetszolgálat már második, négytagú egészségügyi csoportja érkezett Haitibe. Mentőcsapataik folyamatosan dolgoztak, az egyik csoport Port-au-Prince-ben, egy klinikán éjjel is végzett műtéteket, a másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járta. Szilágyi Béla, a Szeretetszolgálat főigazgatója azt mondta, ilyen tragikus helyzetet még nem látott, pedig már tíz éve vesz részt hasonló mentésekben világszerte. Szerinte azért nagy a baj, mert Port-au-Prince-ben teljesen összeomlott a közigazgatás. Nincs elég benzin az autókhoz és nem működnek a telefonvonalak. Később a baptista, majd a református szeretetszolgálat után a magyar kormány is egészségügyi mentőalakulatot küldött Port-au-Prince-be. A héttagú, önkéntes orvosokból álló mentőcsapat tíz napot segített a rászorulóknak.

A Világbank is reagált az eseményekre: öt évre felmentette Haitit a nemzetközi pénzintézettel szemben fennálló 38 millió dolláros adósságának törlesztése alól. Egyébként már a földrengés másnapján közölte, hogy további 100 millió dolláros segélyt nyújt az országnak.

Tíz nappal később

A halálos áldozatok száma - tíz nappal a rengés után - már meghaladta a 110 ezret. A fővárosban befejezték a túlélők utáni kutatást, a nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki a romok alól.

A tragédia után két héttel a Pannon, a T-Mobile, a T-Home és a Vodafone által közösen indított segélyvonalra már 240 ezer hívás és sms érkezett (jelenleg 360 ezer - a szerk.), ezekből az adományokból mára 72 millió forint gyűlt össze, amellyel a szervezet a mentési munkálatokat segíti. A szolgáltatók január 19-én indítottak segélyvonalat a haiti mentési munkálatok segítésére. A 1749-es számot hívó, vagy az erre a számra a 'HAITI' szót sms-ben küldő ügyfelek 200 forintot adományoznak az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF részére, amit többek között a súlyos ivóvízproblémák megoldására használnak fel. Egy hívás árából a szervezet 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud vásárolni, mellyel 400 liter tiszta ivóvizet biztosíthat a gyermekáldozatoknak(Az UNICEF Magyar Bizottság a 11705008-20123725 számú számlán is fogad adományokat, közleményben: Haiti.)

Tizenkét nappal a rengés után csak a fővárosban és környékén meghaladta már a 150 ezret is a halálos áldozatatok száma, miközben több ezer holttest feküdt még az épületek romjai alatt.

Az éhség törvényei

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kialakult az éhség szabályrendszere. 1. Az étellopás életveszélyes, a tolvajokat időnként megölik. 2. A gyerekek szerepe is felértékelődik, hiszen ők könnyebben szereznek ételt az egész család számára. 3. A közösségben nem számít, ki hozta az ennivalót, mindent elosztanak, miközben virágzik a kereskedelem a nyúlketrecre emlékeztető bódévárosban, ahol egykor a város főtere volt. Cipőtisztítás és frizurakészítés, szén és szappan, Casino márkájú csokoládé és Comme il faut cigaretták, még új otthonok is a romokból kiásott fából és fémlemezekből - bizonyos árért minden kapható.

A Norvég Külügyi Intézet igazgatója - aki 2003-2006 között az ENSZ Rendkívüli Segélynyújtási Koordinátora volt - úgy véli, minden súlyos katasztrófa esetében túl nagy hangsúlyt kap a nemzetközi segély, a helyi erőfeszítésekkel, a nemzeti készültség javításával jóformán senki sem foglalkozik. A helyi aktivisták által megmentett ezrekre senki sem emlékszik, a nemzetközi csapatok által megmentettek viszont szalagcímeket kapnak.

A legutóbbi hír szerint egy hónap után is találtak túlélőt. A 28 éves Evan Muncie-t egy piac romjai alól emelték ki, ahol a földrengés előtt rizst árult.

Gyerekek fociznak a romok között Jacmel városában
On 24 January, boys play football in front of a building destroyed by the earthquake, on a street in the city of Jacmel. While much of the city, renowned for its architectural beauty and culture, survived the quake intact, some 34,000 of its inhabitants have been severely affected. On 25 January 2010 in Haiti, humanitarian assistance for survivors of the 7.3 magnitude earthquake that hit the country on 12 January continues to improve as capacity and logistical constraints are addressed. The quakes epicentre was only 17 kilometres from Port-au-Prince, the capital, and needs remain great. Quake aftershocks on 20 and 23 January caused further damage, especially in the town of Petit Goave. Unaccompanied children who have lost or been separated from their families are among the most vulnerable. Revised estimates by the Government report that more than 112,000 people were killed during the quake and 1.5 million have been left homeless. In Port-au-Prince, estimated numbers of people living in makeshift shelters range from 370,000800,000, despite the recent exodus of as many as 235,000 from the devastated city. Major government and private infrastructure have been destroyed or heavily damaged, including hospitals, water, sanitation and electrical systems, and telecommunications, banks and transportation networks. United Nations and UNICEF buildings and residences were also hit, and UN staff and peacekeepers with the UN Stabilization Mission in Haiti (MINUSTAH) are missing and more than 50 are confirmed to have died. MINUSTAH, totalling 7,000 peacekeepers and 2,000 police, have relocated their logistics base close to the airport to better coordinate incoming international relief assistance. The UN Consolidated Flash Appeal for the Haiti earthquake emergency requests US $575 million for relief and recovery for the next six months. UNICEFs portion of the appeal is US $127.9 million and UNICEF is the lead coordinating agency for education, child protection, nutrition and WASH (water, sanitation and hygiene). Working with the Government, other UN agencies, international and local NGOs and private partners, UNICEF is distributing safe water and equipment and health and shelter supplies, and establishing child feeding centres for children under age five. UNICEF is also working with partners to establish safe spaces for unaccompanied children and implementing procedures to identify, register and help reunite them with their families. Support has also been given to the Government to monitor children who are departing the country, to ensure that proper documentation and permissions are in place. This latest catastrophe exacerbates Haitis already critical humanitarian situation. An estimated 46 per cent of its nearly 10 million inhabitants are under age 18, and more than 78 per cent of the population lives on less than US $2.00 a day.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.