Füstgránát, paprikaspray és dühödt tömeg Baltimore utcáin

Dacolva a kijárási tilalommal, több száz tüntető rótta Baltimore utcáit kedden éjjel. Noha a hétfői zavargásokhoz képest nyugodtabb volt a hangulat, a rohamrendőrök füstgránátot, paprikaspray-t és gumilövedéket vetettek be a tömeg ellen.

Noha a hétfőihez képest nyugodtan telt az éjszaka Baltimore-ban, több százan nem tettek eleget az este tíztől reggel ötig tartó kijárási tilalomnak. A néhány száz fős tüntető tömeg üvegpalackokkal dobálta meg az utcára vezérelt rohamrendőröket, és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat – írja a Reuters.

Ahhoz képest, hogy egy nappal korábban 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt – köztük 34 fiatalkorút – vettek őrizetbe, kedden éjjel csak tíz embert tartóztattak le. Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek – írja a BBC.

Obama elítélte az erőszakot

Az amerikai elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Mint mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a fergusoni konfliktus óta az Egyesült Államok túl sok esetben volt tanúja annak, hogy rendőrök elsősorban feketék ellen olyan módon léptek fel, ami „aggasztó kérdéseket” vet fel. Az elnök arra hívta fel az ország rendőrparancsnokságait, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az afroamerikai gyanúsítottakat.

A zavargások azután törtek ki a Maryland állambeli városban, hogy hétfőn eltemették a 25 éves Freddie Grayt. A fekete férfi április 19-én vesztette életét, miután egy héttel korábban őrizetbe vették, a rendőrségi kisteherautóban pedig egyelőre nem tisztázott körülmények között súlyos gerincsérülést szenvedett.

Az egyik tüntető füstgránátot dob vissza a rendőrök közé
Az egyik tüntető füstgránátot dob vissza a rendőrök közé
Eric Thayer / Reuters

A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel. Egy égő épületből kimentett sérült állapota válságos.

Lövések dördültek Fergusonban is

Elszabadultak az indulatok a missouri kisvárosban, Fergusonban, ahol kedden éjjel tömegek vonultak az utcára. Két embert meglőttek, részleteket azonban egyelőre nem közöltek. A fergusoni tüntetésről bővebben itt olvashatnak.

Hős lett az anya, aki hazazavarta a fiát a zavargásokból

Szerda reggelre több millióan látták azt a felvételt, melyen Toya Graham látható, aki hazazavarja a zavargásokhoz csatlakozni készülő fiát.

„Nem szerettem volna, ha a nap végére Freddie Gray sorsára jut” – nyilatkozta a nő, aki végül elcibálta a 16 éves Michaelt a helyszínről. 

Anthony Batts baltimore-i rendőrfelügyelő üdvözölte a dühös anya reakcióját, mint mondta, azt kívánja, bár több szülő tenne hasonlóan. Toya Grahamat többen az Év anyukájaként emlegetik, ő pedig reméli, hogy a történtekből sokan tanulnak majd. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.